Rietveldstudenten halen het bos naar binnen

galerie

Make a forest, studenten Rietveld Academie.

T/m 30 okt., Galerie Waalkens, Finsterwolde. ****

Na de dood van Albert Waalkens in 2007 stond zijn galerie in het Groningse Finsterwolde vier jaar leeg. In de jaren zestig en zeventig was de boerenstal een bekende broedplaats voor experimentele kunst van de jonge avant-garde. Menig Randstedeling trok naar het Oost-Groningse dorp.

Zijn kleindochter Merel en haar partner Boudewijn Rosman zetten die traditie nu voort. Twee jaar geleden verhuisden ze van Amsterdam naar Finsterwolde en knapten het markante gebouw op. Deze week stellen ze de galerieruimte beschikbaar aan twintig studenten van de Amsterdamse Rietveld Academie als opmaat voor de officiële opening volgend jaar. Het stel wil in de voetsporen van Waalkens kunst brengen waar ze zelf „gelukkig” van worden.

De studenten bedachten voor het kunstproject Make a forest een gezamenlijk werk waarin de boom centraal staat. Dit project roept studenten wereldwijd op kunst te maken met de boom als inspiratiebron. Er zijn al kunstwerken in Singapore, Moskou, Barcelona, Zagreb en Sarajevo. En dus ook in Finsterwolde.

In drie dagen tijd stampten de studenten de tentoonstelling uit de grond. Ze sliepen in de boerderij, wandelden ter inspiratie in de omgeving. Het idee was de expositie in het nabijgelegen bos te houden, maar het weer bleek spelbreker. Daarom werd het bos de galerie binnengebracht.

Bij binnenkomst wringt de bezoeker zich door tientallen boomstammetjes. Het bos bepaalt de looproute: de mens is ondergeschikt aan de natuur. Aan de witte wand vormen kleine takjes, vastgeplakt met geel tape, een gestileerde boom à la Mondriaan. In het vuil op de vloer is de schaduw ervan getekend. Er hangen grote foto’s van een naakte vrouw die zich op allerlei manieren verbindt met boomstammen – een zoektocht naar de overeenkomsten in structuur tussen mens en boom, zo luidt de uitleg.

Het is knap wat het internationale gezelschap in drie dagen heeft bedacht en gerealiseerd. Al is uitleg wel nodig. Want als het idee achter de boomkunst wordt verteld, wint die aan zeggingskracht.

Karin de Mik