‘Opmerkelijk’ Pakistan, Marokko en Guatemala komend jaar in Veiligheidsraad

Pakistan, Marokko en Guatemala zijn gekozen om vanaf januari twee jaar zitting te nemen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Update 19.32 uur: Ook Togo is verkozen als lid van de Veiligheidsraad, meldt persbureau AFP.

Dat meldt persbureau Reuters. Hiermee zijn drie van de vijf zetels voor de tijdelijk leden van de raad vergeven. Om een zetel te krijgen moeten landen een twee derde meerderheid krijgen van de 193 landen van de Algemene Vergadering van de VN. De overige twee zetels zullen verdeeld worden tussen Togo of Mauritanië, als vertegenwoordiger van Afrika, en Azerbeidjan of Slovenië, als Oost-Europese vertegenwoordiger.

Colombia, Duitsland, India, Portugal en Zuid-Afrika zijn komend jaar ook de tijdelijke leden van de raad. China, Frankrijk, Rusland (voorheen de Sovjet-Unie), de Verenigde Staten en het Verenigd koninkrijk zijn permanente leden.

Diplomatiek redacteur Juurd Eijsvoogel noemt de keus voor Pakistan “opmerkelijk” omdat dat betekent dat het land moet samenwerken met “aartsvijand” India. Eijsvoogel:

“Pakistan is een zeer instabiel land met grote problemen. Het land wordt grotendeels bestuurd door het leger en de VS beschuldigen het land ervan niet op te treden tegen terroristen. Van dit land wordt nu geacht dat het ook de internationale vrede en veiligheid gaat waarborgen. Pakistan is een land met een dubieuze reputatie. Daarnaast zit het nu een jaar met aartsvijand India in de raad. Zoiets is wel eens eerder gebeurd, maar niet met zulke grote landen. Beide zijn ook kernmachten.”

    • Hans Klis