‘Over tien jaar geen discotheken meer in Nederland’

Een danseres in de discotheek Rai in Moskou. Foto AP / Sergey Ponomarev

De discotheken in Nederland verdwijnen in een rap tempo. Het gaat zelfs zo slecht, dat het einde in zicht is, concludeert horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners uit eigen onderzoek. Als de trend zich doorzet, bestaan er over tien jaar geen discotheken meer, meldt persbureau Novum.

Van de 440 disco’s die Nederland vijftien jaar geleden telde, zijn er inmiddels zo’n tweehonderd dichtgetimmerd. Dat komt neer op ruim dertien sluitingen per jaar. In de afgelopen jaren gaat de daling van het aantal clubs echter steeds sneller. In twee jaar tijd moesten zestig discotheken dicht.

Oorzaken: economische crisis en rookverbod in horeca

Van Spronsen & Partners legt de oorzaak onder meer bij de crisis en het rookverbod. Ook het feit dat meer jongeren thuis of in zuipketen indrinken draagt bij aan de daling. Bovendien gaan veel discotheekbezoekers tegenwoordig naar festivals, die in de zomer bijna elke week worden gehouden.

Discotheken die willen overleven, zullen maatregelen moeten nemen, stelt het bureau. Clubs moeten blijven vernieuwen en verrassen. Om kosten te besparen zouden clubs kunnen samenwerken met andere huurders. “Een ding is duidelijk: de traditionele discotheek is op sterven na dood en wordt voor de toekomstige consument een no-go-area”, aldus Van Spronsen & Partners.