Onderzoek bij Codarts

De Inspectie van het Onderwijs begint een formeel onderzoek naar de kwaliteit van het onderwijs op de Hogeschool voor de Kunsten Codarts in Rotterdam. De uitkomsten van een vooronderzoek riepen vragen op over de „borging van het eindniveau” op de hogeschool. Dat bevestigt een woordvoerder van de inspectie.

De problemen met het onderwijs betreffen niet de openbare afstudeeropdrachten waarmee de opleidingen van Codarts worden afgesloten, maar vakken die eerder in de studie worden gegeven. Daarvan wordt geen deugdelijke administratie bijgehouden, zodat niet te controleren valt of studenten hun werk naar behoren hebben gedaan.

Een maand geleden stelde Jikkie van der Giessen, bestuursvoorzitter van Codarts, haar functie ter beschikking. Als reden voor haar besluit noemde ze een „vernietigend rapport” over de bestuurscultuur op de school, dat was opgesteld in opdracht van de medezeggenschapsraad. Van der Giessen leidde de hogeschool sinds 1999.

Begin dit jaar kwamen er klachten binnen bij deze krant en de inspectie over financiële onregelmatigheden en slecht onderwijs op de kunstenhogeschool. Daarnaast zou op Codarts een cultuur van angst en intimidatie heersen en zouden er de afgelopen jaren regelmatig medewerkers tegen hun zin van de hogeschool hebben moeten vertrekken.

Het rapport van de onderwijsinspectie is over enkele maanden klaar.