Omroep schrapt 500 websites

De publieke omroep schrapt fors in het aantal websites. Volgend jaar brengen de omroepen het aantal sites terug van 1.074 naar maximaal 615. Ook worden enkele digitale themakanalen gestaakt. Dat staat in de meerjarenbegroting 2012-2016 van de publieke omroep die vanmiddag werd gepubliceerd.

Het aantal sites daalt met 43 procent. Minister Van Bijsterveldt (Media, CDA) had in juni een daling van 35 procent geëist. Zij vindt dat er een einde moet komen aan de wildgroei op internet van de publieke omroep.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO), de koepelorganisatie van de omroepen, grijpt de maatregelen aan om zijn internetstrategie te herzien. De NPO-afdeling internet verdwijnt en wordt ondergebracht bij de directies video (voorheen tv) en audio (radio). Zo moet er meer samenhang komen tussen de verschillende activiteiten. „Nu gebeurt het nog dat een omroep een interessant project op internet heeft voor jongeren en dat er geen enkele relatie is met 3FM en Nederland 3”, zegt Gerard Timmer, NPO-directeur video. In de meerjarenbegroting staat: „Programmeren houdt niet meer op bij het medium tv, dit is vanaf nu juist het begin.”

De meerjarenbegroting gaat uit van een budget van 792,5 miljoen euro voor de landelijke publieke omroep voor 2012. Dat is 13,7 miljoen euro meer dan in 2011, voornamelijk door een inflatiecorrectie. De bezuinigingen die het kabinet de omroepen heeft opgelegd zijn nog niet verdisconteerd. Vanaf 2014 moeten de omroepen fors besparen, tot een bedrag van 127 miljoen euro in 2015. Dat kost circa zeshonderd banen.

De NPO meldt verder dat het onderzoek doet naar alternatieve bronnen van inkomsten. Een daarvan kan het betaald aanbieden van programma’s zijn via Uitzending Gemist. Nieuws blijft gratis, maar voor drama waarvan de omroep niet alle rechten bezit, zou betaald kunnen worden. Zeker is dat de programma’s van alle regionale zenders worden opgenomen in Uitzending Gemist.