OM in beroep tegen vrijlating Endstra-verdachte

Technische Recherche bij de auto van Endstra na de moord op de 'bankier van de onderwereld' in 2004. Foto NRC / Maurice Boyer
Technische Recherche bij de auto van Endstra na de moord op de 'bankier van de onderwereld' in 2004. Foto NRC / Maurice Boyer Technische Recherche bij de auto van Endstra na de moord op de 'bankier van de onderwereld' in 2004. Foto NRC / Maurice Boyer

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat in beroep tegen de beslissing om een verdachte in de Endstra-liquidatiezaak vrij te laten.

Dat heeft een woordvoerder van justitie bekendgemaakt, meldt persbureau Novum. De verdachte is inmiddels al vrijgelaten en volgens zijn advocaat is hij gisteren met zijn familie is herenigd. De 31-jarige Alkmaarder Özgür C. was eind 2006 al samen met zijn neef Ali N. opgepakt voor de moord in 2004. Begin 2008 werden ze vrijgelaten.

Turkse neven verdacht van voorbereidingshandelingen moord

De rechter-commissaris oordeelde gisteren dat er geen nieuwe feiten zijn die het rechtvaardigen C. weer vast te zetten. Het OM is het daar niet mee eens. De 27-jarige Ali N. zit nog wel vast. Ook hij werd maandag opnieuw opgepakt voor de moord op vastgoedbaron Willem Endstra.

De Turkse mannen werden eerder door getuigen aan de moord gelinkt. Van C. werd destijds een vingerafdruk gevonden op een parkeerbonnetje in een busje dat rond de moord zou zijn gebruikt. Op dezelfde dag werd in Polen een 47-jarige Rus opgepakt die de schutter zou zijn. De Turkse neven worden verdacht van voorbereidingshandelingen bij de moord.

‘Bankier van de onderwereld’

De vastgoedmagnaat Willem Endstra werd in 2004 voor zijn huis in Amsterdam doodgeschoten. Zijn bijnaam ‘bankier van de onderwereld’ dankte Endstra aan beroepscrimineel Johnny Mieremet. “Je kunt hem zien als de bank van de onderwereld. En Holleeder als de bewaker”, zei Mieremet in een interview in De Telegraaf in 2002, drie jaar voordat hij in Thailand werd doodgeschoten.

Tussen maart 2003 en eind januari 2004 sprak Endstra meerdere keren met de politie. De uitwerkingen van de zogenoemde Endstra Tapes vielen in handen van dagblad Het Parool. Endstra beweerde voor miljoenen te zijn afgeperst door Willem Holleeder. Ook hield hij Holleeder verantwoordelijk voor een aantal moorden.