Obama: alle troepen uit Irak terug voor eind dit jaar

U.S. President Barack Obama makes a statement to the press on the death of Libya's former leader Muammar Gaddafi, from the Rose Garden of the White House in Washington, October 20, 2011. REUTERS/Jim Bourg (UNITED STATES - Tags: POLITICS HEADSHOT) Obama zei dat "zoals beloofd" alle resterende troepen voor het einde van het jaar terugkomen uit Irak. Foto Reuters / Jim Bourg

Obama kondigde zojuist aan dat hij alle Amerikaanse troepen voor het einde van het jaar wil terugtrekken.

Obama heeft de Iraakse regering via een videoconferentie op de hoogte gebracht van zijn besluit. Het is de bedoeling dat er geen troepen achter zullen blijven in Irak. Dit terwijl er eerder nog van een paar duizend militairen of trainers werd uitgegaan.

Obama op de persconferentie :

“Na bijna negen jaar is de Amerikaanse oorlog in Irak over.”

Volgens Obama zal de VS een “sterk en duurzaam partnerschap” met Irak blijven onderhouden na terugtrekking van de troepen. Op dit moment zijn er nog 47.000 Amerikaanse militairen in Irak, onder wie vooral militaire trainers.

Onze correspondent in de VS Guus Valk op Twitter over het besluit:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Retoriek verhult wel dat de echte reden vertrek is dat VS en Irak geen overeenstemming kregen over immuniteit achterblijvende VS-trainers

Amerikanen kregen geen immuniteit voor rechtsvervolging

Valk in een toelichting:

“Het plan was dat er zo’n vijfduizend militaire trainers achter zouden blijven in Irak. Maar de Amerikanen wilden dat die dan wel immuniteit zouden krijgen voor rechtsvervolging. Daar wilde de Iraakse premier Maliki niet aan. Hij vindt niet dat de Amerikaanse militairen boven de wet mogen staan. Onder die omstandigheden vinden de Amerikanen het onverantwoord om te blijven. Dat is ook de reden van dit besluit.”

Wel of niet terugtrekken ligt politiek gevoelig

De militaire aanwezigheid van de Amerikanen in Irak ligt politiek gevoelig. Eerder kwam Obama terug van zijn campagnebelofte om alle troepen uit Irak terug te trekken. Nog tijdens de Bush-regering werd afgesproken dat de Amerikanen zich voor eind december 2011 volledig uit Irak hebben teruggetrokken. In augustus zei de Amerikaanse minister van Defensie Panetta nog dat er ook na het einde van dit kalenderjaar Amerikaanse militairen in Irak moeten blijven.

Het Amerikaanse leger is actief in Irak sinds het begin van de invasie van het land in maart 2003. Hoewel de veiligheidssituatie sinds eind 2007 sterk is verbeterd, blijft Irak geregeld het toneel van bloedige aanslagen.

    • Marije Willems