NS-dochter belangrijk bij Spelen

Abellio gaat het spoorvervoer tijdens de Olympische Spelen volgend jaar in Londen verzorgen.

Abellio, de Britse dochteronderneming van de NS, heeft een aanbesteding gewonnen voor het spoorvervoer ten noordoosten van Londen. De Nederlandse Spoorwegen krijgen zo een belangrijke rol in het treinvervoer tijdens de Olympische Spelen in Londen volgend jaar, van 27 juli tot en met 12 augustus.

Door het winnen van de concessie voor Greater Anglia, het spoornetwerk ten noordoosten van Londen, wordt Abellio een van de grootste openbaarvervoerbedrijven die vanuit de Britse hoofdstad opereren. Het gaat bij Greater Anglia om twee lijnen die vertrekken van Liverpool Street Station in het hart van de Londense City, en die richting Cambridge en Norwich gaan. Ook de havenstad Harwich, het vliegveld van Stansted en Stratford, het station bij het Olympisch Park, worden door Greater Anglia bediend.

De NS-dochter runt in Engeland al twee regionale spoorwegen rondom Liverpool en tussen Leeds, Liverpool en Manchester, alsmede enkele buslijnen in Londen. Met de overname van Greater Anglia verdubbelt de omzet van Abellio tot 1 miljard pond per jaar. Het gaat om 1.900 treindiensten en gemiddeld 400.000 passagiers per dag en 167 stations.

De concessie voor Greater Anglia geldt in eerste instantie voor 2,5 jaar. In die periode zal een nieuwe aanbestedingsronde worden uitgeschreven voor een concessie voor de duur van vijftien tot twintig jaar. (NRC)