‘Nederlanders dragen bijna meeste bij aan noodfonds eurozone’

Nederlanders dragen op Luxemburgers na het meeste bij aan het Europese noodfonds. Het noodfonds kost Nederland per persoon bijna 2700 euro.

In Luxemburg is dit 3800 euro per persoon, meldt RTL Nieuws op basis van gegevens van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat. Eurolanden die gebukt gaan onder financiële problemen kunnen een beroep doen op het noodfonds.

De Europese regeringsleiders sloten op 21 juli een akkoord over aanpassing van het noodfonds, dat honderden miljarden euro’s omvat en mogelijk nog verder wordt uitgebreid. Griekenland, Portugal en Ierland ontvangen geld uit het noodfonds en betalen niet mee.

Van de andere landen zijn de Slowaken volgens RTL Nieuws het goedkoopst uit. Slowakije draagt 1422 euro per persoon bij. In absolute termen staat Duitsland garant voor het grootste bedrag, meer dan 211 miljard euro. Hoe rijker een land is, des te meer het betaalt aan het noodfonds.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis