Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

NAVO wist niet van Gaddafi bij bombardement konvooi

Een deel van het door de NAVO gebombardeerde konvooi. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

Toen de NAVO gisteren het konvooi waarmee Moammar Gaddafi uit Sirte probeerde te vluchten bombardeerde, wist de organisatie nog niet dat Gaddafi in dat konvooi zat. Dat meldt de NAVO in een persbericht.

Een gevechtsvliegtuig bombardeerde gisteren elf militaire voertuigen die onderdeel uitmaakten van een konvooi van 75 voertuigen. Het konvooi, dat zwaar bewapend was, verliet de stad met hoge snelheid en vormden volgens de NAVO een “significant gevaar” voor de lokale bevolking.

“Op het moment van de aanval wist de NAVO niet dat Gaddafi onderdeel uitmaakte van het konvooi. De interventie was alleen bedoeld om het dreigende gevaar voor de lokale bevolking te stoppen. De NAVO bombardeert geen individuen.”

Volgens de NAVO heeft het bombardement wel bijgedragen aan de vangst van Gaddafi.

“We leerden later van openbare bronnen en inlichtingendiensten dat Gaddafi bij het konvooi hoorde en dat het bombardement waarschijnlijk heeft bijgedragen aan zijn vangst.”


Bekijk ook deze infographic van de National Post over de aanval.