NAVO: missie Libië eindigt op 31 oktober

Caption: NATO Secretary General Anders Fogh Rasmussen speaks during a media conference at NATO headquarters in Brussels on Friday, Oct. 21, 2011. NATO announced on Friday that it would cease its operations in Libya on Oct. 31, 2011. (AP Photo/Virginia Mayo) Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO, in Brussel. Foto AP / Virginia Mayo)

De militaire operaties van de NAVO in Libië zijn bijna afgerond en het bondgenootschap heeft daarom informeel besloten haar campagne op 31 oktober te beëindigen.

Dat maakte secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen vanavond bekend tijdens een persconferentie in Brussel, meldt persbureau Reuters. Tot 31 oktober zal de NAVO de situatie in het land in de gaten houden en de mogelijkheden open laten om op te treden tegen bedreigingen. In september besloot het bondgenootschap nog de missie voor de tweede keer met drie maanden te verlengen, een periode die lang genoeg zou zijn om het regime van Gaddafi volledig omver te werpen.

De NAVO neemt op zijn vroegst volgende week een formele beslissing nemen om de missie te beëindigen. Rasmussen liet weten tot die tijd de situatie in Libië te bespreken met de Nationale Overgangsraad en de Verenigde Naties. Verder zei de secretaris-generaal “trots” te zijn op “alles wat er bereikt is”.

    • Hans Klis