Nationale Overgangsraad roept zondag bevrijding Libië uit

Caption: A girl flashes a victory sign as people stand in line to see the body of former Libyan leader Muammar Gaddafi in Misrata October 21, 2011. Gaddafi's body lay in an old meat store on Friday as arguments over a burial, and his killing after being captured, dogged efforts by Libya's new leaders to make a formal start on a new era of democracy. REUTERS/Saad Shalash (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Caption: A girl flashes a victory sign as people stand in line to see the body of former Libyan leader Muammar Gaddafi in Misrata October 21, 2011. Gaddafi's body lay in an old meat store on Friday as arguments over a burial, and his killing after being captured, dogged efforts by Libya's new leaders to make a formal start on a new era of democracy. REUTERS/Saad Shalash (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Een meisje maakt het V-teken in Misrata. Achter haar staat een rij mensen die het lichaam van Moammar Gaddafi willen bekijken. Foto Reuters / Saad Shalash

De Nationale Overgangsraad (NTC) roept zondag de “gehele bevrijding” van Libië uit.

Dat meldt persbureau AFP. Gisteren werd Moammar Gaddafi gedood bij Sirte. Volgens de premier van de interim-regering, Mahmoud Jabril, zijn er nu nog twee zaken die moeten worden opgelost: de voortvluchtige zoon van Gaddafi, Saif al-Islam, en Abdullah en Senoussi, het hoofd van de inlichtingendienst van het oude regime.

Tegen deze twee mannen heeft het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag een arrestatiebevel uitstaan wegens vermeende oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Sinds de val van Sirte gisteren gaan er veel geruchten de ronde dat het tweetal gevangen of gedood is door strijders van de NTC. Jabril deed zijn uitspraken over het tweetal in Misrata waar hij samen met andere leden van de NTC de stoffelijke resten van Gaddafi bekeek.

De NTC wacht met de inname van het laatste Gaddaf-bolwerk en de dood van de verdreven Libische leider de taak het land opnieuw op te bouwen. Daarbij hoort allereerst het uitroepen van de bevrijding van Libië. Daarna zal een interim-regering gevormd moeten worden, de grondwet herschreven worden en na acht maanden verkiezingen moeten worden gehouden. Op dat moment stapt ook de NTC op.

Buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad was gisteren al sceptisch over de toekomst van een land dat bol staat van de “tegenstellingen”. Roelants:

“Er is nog steeds veel onduidelijk over de NTC en haar troepen. Zo heeft interim-premier Mahmoud Jabril gezegd dat hij na de val van Sirte zal terugtrekken. Maar het is natuurlijk nog de vraag of dat gebeurt. Daarnaast was dit het tijdschema voor de transitie, drie weken geleden. Maar is dat nog zo na drie of vijf maanden? Er zijn nog zoveel onzekerheden in de toekomst van Libië, vanwege de grote tegenstelling in het land op ideologisch, regionaal en persoonlijk vlak. Bovendien vindt er een machtsstrijd plaats binnen de NTC. Enkele maanden geleden werd nog de commandant van de strijders door de eigen kant vermoord. Deze rebellen begonnen allemaal fris en vrolijk aan de opstand, maar zijn ondertussen verdeeld over verschillende milities die niet allemaal goed met elkaar om kunnen gaan.”

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld