Moord Bristol na flirt

Hij had het niet zo bedoeld. Zij had met hem geflirt, waarop hij haar probeerde te kussen. Toen ze begon te schreeuwen, had hij zijn rechterhand om haar nek gelegd en geknepen.

In de rechtszaal in Bristol vertelde de 33-jarige Nederlander Vincent T. gisteren waarom hij zijn 25-jarige buurvrouw Joanna Yeates had vermoord. Het was de zaterdag voor Kerst, vorig jaar. Zij verveelde zich, haar partner was weg. Toen Yeates hem uitnodigde voor een drankje in haar appartement interpreteerde hij de situatie verkeerd.

Volgens de Britse krant The Guardian was de rechtszaal afgeladen toen de Nederlander zijn bekentenis deed. Al om half zeven ’s ochtends had zich een lange rij voor de rechtbank gevormd. Wanneer T. het woord nam, wendden de ouders, broer en partner van Yeates hun blik af. Ook als hij langs hen liep – dat gebeurde acht keer – keken zij steevast de andere kant op.

T. deed tweemaal voor hoe hij Yeates had omgebracht. Hij zwaaide zoals zijn buurvrouw vanachter haar keukenraam naar hem had gezwaaid voordat zij hem uitnodigde. Haar familie was „door een hel gegaan”, erkende T. huilend. Haar dood zou hem zijn leven lang blijven achtervolgen.

Acht dagen na de moord werd het lichaam van Yeates buiten de stad door wandelaars gevonden. T. werd opgepakt na een tip. Hij ging ervan uit dat de politie hem zou opsporen. Naar eigen zeggen had hij overwogen van een brug te springen.