Microsoft blijft groeien in overgangsfase

Microsoft deed het beter dan verwacht in het afgelopen kwartaal. Er is optimisme over nieuwe producten voor smartphones en tablet pc’s.

Steve Ballmer, topman van ‘s werelds grootste softwareproducent Microsoft, houdt van stevige uitspraken. Tijdens een webconferentie in San Francisco noemde hij het Android-besturingssysteem van Google veel te ingewikkeld en „alleen te bedienen door computerkenners”. Dat in tegenstelling tot de smartphones met Microsoft-software of – een zeldzaam compliment van Ballmer – „de gebruiksvriendelijke” iPhone.

Het hernieuwde optimisme van Ballmer en de zijnen werd gisteren ondersteund door de kwartaalcijfers van het softwarebedrijf. Omzet over het eerste kwartaal van het boekjaar dat bij Microsoft loopt van juli tot en met juni: 17,4 miljard dollar (12,6 miljard euro), 7 procent meer dan over hetzelfde kwartaal vorig jaar. Winst: 5,7 miljard dollar, een stijging van 6 procent.

Microsoft werd groot met de pc maar consumenten en bedrijven gebruiken nu vaker mobiele apparaten. Het is de verwachting dat er dit jaar meer smartphones dan computers verkocht worden. In de mobiele categorie zwaaien Apple en Google de scepter; Windows is er nog een zeldzaamheid.

Maar in deze overgangsfase blijkt Microsoft niet bang om de eigen producten van de grond af aan opnieuw op te bouwen of te vervangen. Het bedrijf kocht Skype, terwijl deze populaire communicatiedienst een concurrent is van Microsofts eigen producten als Lync en Messenger.

Amerikaanse consumenten zijn positief over Bing, de zoveelste verbouwing van Microsofts zoekmachine die nu bijna 15 procent marktaandeel in de VS heeft. Kinect, de Xbox-controller die op lichaamsbewegingen reageert, is een verkoophit. Zelfs het mobiele besturingssysteem Windows Phone voor smartphones is goed ontvangen. Eind deze maand toont de nieuwe partner, telefoonfabrikant Nokia, een eerste versie van Windows voor smartphones. Dat moet Windows Phone op het niveau van de iPhone en Google Android brengen.

Windows voor de pc gaat ook op de schop. De testversie van Windows 8 werkt zowel op traditionele computers als op iPad-achtige apparaten, met aanraakbesturing. Windows 8 moet volgend jaar verschijnen en draait dan op de ARM-processoren die nu in alle tablets en telefoons zitten.

Terwijl Microsoft zijn mobiele transformatie voltooit kan het blijven rekenen op Windows en Office. De omzet aan Windows-producten steeg met 2 procent ten opzichte van vorig jaar, gelijk aan het groeitempo van de pc-markt. De zakelijke tak, waaronder Office valt, noteerde een omzetstijging van 8 procent. Dit kwartaal was het eerste voor Office 365, een abonnement op een webdienst in plaats van een losse softwarelicentie. Welk effect deze zogeheten ‘cloud-versie’ van Office op de omzet heeft is nog niet zichtbaar.

Microsofts webdiensten stonden ook centraal op een evenement voor investeerders dat Ballmer deze week in Silicon Valley bezocht. Microsoft heeft Azure, een soort Windows voor datacentra, waarop andere bedrijven hun webdiensten kunnen bouwen. Azure concurreert met soortgelijke systemen van Amazon en Salesforce.com, Google en Facebook ontwikkelden elk hun eigen technologie.

Azure heeft niet alleen startups als klant. Zelfs Apple, zo weten ingewijden, gebruikt onder meer Windows Azure voor iCloud, de net geïntroduceerde synchronisatiedienst voor de iPhone en iPad. Het zou kunnen verklaren waarom Steve Ballmer zo mild is voor zijn aartsconcurrent: de aanhoudende patentenoorlog tegen gemeenschappelijke tegenstander Google drijft Microsoft en Apple weer dichter bij elkaar.

    • Marc Hijink