Toekomst TON is aan de leden - Verdonk: ik wilde iets veranderen

Rita Verdonk stapt uit de politiek. Foto screenshot EenVandaag

Rita Verdonk verlaat per direct de politiek. Als reden noemde zij vanavond in EenVandaag de tegenvallende resultaten van haar partij Trots op Nederland (TON) bij de afgelopen verkiezingen. Over de toekomst van TON wordt over vier weken beslist in een ledenvergadering.

Hierin bepalen de leden of de partij zonder Verdonk doorgaat of wordt opgeheven. Dan moet ook worden besproken wat de consequenties zijn voor de twee wethouders in Alkmaar en Den Helder en de zestig raadsdelen in 39 gemeenten die namens TON actief zijn.

In de uitzending van Eenvandaag erkent ze dat ze in de Kamer niet op haar plek zat. Verdonk:

“Ik ben meer iemand van doen, van resultaten bereiken. In de Kamer mag je alleen praten. Dat is heel ander beroep dan minister zijn. Daar ben ik tegenaan gelopen.”

Het interview met Verdonk vanaf 1.00 minuten:
sitestat

Verdonk was van 2003 tot 2006 namens de VVD minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. In 2006 kwam het tweede kabinet-Balkenende ten val door de kwestie rond het paspoort van Ayaan Hirsi Ali. Verdonk trok die in nadat het VVD-Kamerlid had opgebiecht te hebben gelogen over haar identiteit.

Bij de verkiezingen in 2006 kreeg ‘IJzeren Rita’, die tweede stond op de lijst, meer stemmen dan lijsttrekker Mark Rutte. In 2007 stapte ze uit de partij om verder te gaan als eenmansfractie. In 2008 lanceerde ze haar beweging Trots op Nederland.

‘Ik had wat kunnen veranderen in Nederland. Het heeft niet zo mogen zijn.’

Bij de parlementsverkiezingen in 2010 keerde Verdonk niet meer terug in de Tweede Kamer. Bij haar persoonlijke doel, de eerste vrouwelijke premier van Nederland worden, kwam ze niet in de buurt. “Dat is lastig. Ik had wat kunnen veranderen in Nederland. Het heeft niet zo mogen zijn. Dat moet je op een gegeven moment accepteren.”

De beslissing om te stoppen met de politiek is moeilijk en doet pijn, zegt de oud-minister, die naar eigen zeggen een moeilijke periode achter de rug heeft. “Als de muren hier konden praten van alle huilbuien die ik de laatste weken heb gehad, dan zouden ze heel veel te vertellen hebben.”

Verdonk haalt nog wel even uit naar haar oude partij, de VVD. Die had moeten proberen haar en de huidige PVV-leider Geert Wilders, die eveneens bij de VVD vandaan komt, “binnen” te houden. “Dan was het veruit de grootste partij geweest.”

Of haar afscheid betekent dat ze de politiek voorgoed de rug toekeert, wil Verdonk niet zeggen. “Ik zeg niets over de toekomst. Dat heb ik wel geleerd.”