Kortkolom economie

Huizenmarkt: lagere prijzen, meer verkoop

Rotterdam. Verkochte bestaande koopwoningen waren in september gemiddeld 2,9 procent goedkoper dan in september 2010. De prijsdaling is een fractie groter dan die in augustus. Dit blijkt uit de cijfers van het CBS en het Kadaster. Alle woningtypen waren in september goedkoper dan een jaar eerder. De prijsdalingen lagen dicht bij elkaar. Twee-onder-een-kapwoningen daalden met 3,5 procent het meest in prijs, tussenwoningen met 2,6 procent het minst. In Zeeland en Friesland deden zich de sterkste prijsdalingen voor(circa 6,5 procent). In Overijssel was de prijsdaling met 1,2 procent het kleinst. In september wisselden ruim 10 duizend bestaande koopwoningen van eigenaar. Daarmee was het aantal verkopen 6 procent hoger dan een jaar eerder. In de eerste negen maanden van 2011 zijn er bijna 89 duizend woningen verkocht. Dit is bijna 4 procent minder dan in dezelfde periode in 2010. (NRC)

Olieterminal van 1 mld in haven Rotterdam

Rotterdam. Het Russisch-Nederland bedrijf Shtandard TT investeert circa 1 miljard dollar in de bouw van een opslagterminal voor ruwe olie en olieproducten (benzine, diesel, kerosine) in de Rotterdamse haven. Het bedrijf heeft hiervoor gisteren een overeenkomst getekend met het Havenbedrijf. Verder gaat Shtandard TT vanaf 2015, als de terminal naar verwachting klaar is, Russische olie aanvoeren vanuit havenplaats Primorsk. Van alle olie die de Rotterdamse haven importeert, komt inmiddels eenderde uit Rusland. Dat percentage zal verder stijgen. Shtandard TT is voor een kwart in handen van het Nederlandse VTTI, dochter van oliehandelaar Vitol. Het in Istanbul gevestigde Summa Group heeft een belang van 75 procent. (NRC)

Minder consumptie door huishoudens

Rotterdam. Nederlands huishoudens hebben in augustus 1,0 procent minder besteed dan in augustus 2010. In juli waren hun bestedingen nog een fractie hoger dan een jaar eerder. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekendgemaakt. De bestedingen aan goederen waren in augustus 2,6 procent lager dan die van augustus 2010. De uitgaven aan duurzame goederen waren 3,8 procent lager. Consumenten gaven veel minder uit aan auto’s. Ook aan woninginrichting werd minder uitgegeven. Aan voedings- en genotmiddelen werd 1,0 procent minder besteed. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.(NRC)