Kortkolom binnenland

411 veroordeelden A’dam alsnog de cel in

Amsterdam. In drie jaar tijd heeft een team van de Amsterdamse politie 411 veroordeelden opgespoord die hun straf nog geheel of gedeeltelijk moesten uitzitten. Sommigen waren in hun afwezigheid veroordeeld of ze kwamen niet terug van verlof. Opgeteld moesten de veroordeelden nog 100.000 dagen naar de cel. Hoofdcommissaris Welten richtte drie jaar geleden een speciaal team op bij de politie dat zocht naar veroordeelden, bijvoorbeeld door telefoons van vrienden en familie af te tappen. Een van de veroordeelden kon worden opgepakt toen hij met zijn makelaar een luxe appartement in Amsterdam-Zuid ging bekijken. (NRC)

Grote stroomstoring treft bewoners Betuwe

Tiel. Zo’n honderdduizend huishoudens in de Betuwe hebben vanmorgen twee uur zonder stroom gezeten. Twee hoogspanningsstations, in Tiel en Zaltbommel, waren uitgevallen door een brand in het station in Tiel, zei een woordvoerder van netbeheerder Tennet. De storing zette het gebied rond Tiel en Zaltbommel omstreeks kwart over zeven in het donker. Als gevolg van de stroomstoring reden enige tijd geen treinen tussen Utrecht en Geldermalsen. (Novum)

Taskforce Brabant pakt 1.200 verdachten op

’s-Hertogenbosch.Met hulp van de Taskforce bestrijding georganiseerde criminaliteit in Noord-Brabant zijn nu, bijna een jaar na oprichting ervan, ruim 1.200 verdachten aangehouden, 800 hennepkwekerijen opgerold en is 4 miljoen euro aan crimineel vermogen in beslag genomen. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie gisteren bekendgemaakt. De Taskforce werd opgericht na een reeks gewelddadige incidenten in en rond Eindhoven. In de Taskforce werken het ministerie, de vijf grootste Brabantse steden, het Openbaar Ministerie, de Nationale Recherche, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en de drie Brabantse politiekorpsen samen. (NRC)

Eén verdachte moord Endstra voorlopig vrij

Amsterdam. Eén van de verdachten van betrokkenheid bij de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra in 2004 is weer op vrije voeten gesteld. Het gaat om de 31-jarige O.C. uit Alkmaar. Zijn 27-jarige neef A.N. blijft nog wel vastzitten. Het Openbaar Ministerie heeft Polen overlevering gevraagd van een 47-jarige Rus die ervan wordt verdacht Endstra te hebben doodgeschoten. (NRC)

Bulgaren gepakt voor uitbuiten prostituees

Rotterdam. De recherche heeft afgelopen week twee Bulgaren opgepakt bij een internationaal onderzoek naar mensenhandel. Op verzoek van het Openbaar Ministerie is in Bulgarije een derde arrestatie verricht. Dat heeft het OM vanmorgen bekendgemaakt. De drie mannen worden verdacht van het uitbuiten van prostituees in Utrecht. De jonge Bulgaarse vrouwen werden gedwongen zes dagen per week achter het raam te staan. De helft van hun inkomsten werd afgepakt. (Novum)