Kamer: politietrainers in Kunduz moeten meer taken krijgen

Afghaanse politierekruten in de provincie Kunduz. Duitsland en Nederland trainen daar toekomstige agenten. Foto AP / Anja Niedringhaus

De Nederlandse politietrainers in de Afghaanse provincie Kunduz moeten meer taken krijgen. Dat zeggen Tweede Kamerleden na een bezoek aan de provincie. De “Afghaanse werkelijkheid” rechtvaardigt volgens de parlementariërs een nieuwe discussie over de missie.

Kamerleden van D66 en GroenLinks, twee partijen die eerder dit jaar nodig waren voor een meerderheid voor de missie, zeggen in de Volkskrant dat het mogelijk is om zonder het mandaat van de missie te wijzigen meer te doen. “We staan open voor alles wat past binnen het mandaat”, zegt GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters.

De discussie over het mandaat van de politiemissie is recentelijk opgelaaid omdat onder meer NRC Handelsblad eerder deze maand schreef dat van de twintig beschikbare marechaussees er slechts twee daadwerkelijk voor de klas staan. Er is maar één groep van dertig studenten die voldoet aan de eisen die de Nederlandse regering heeft gesteld. Zeven trainers keerden daarom deze week alweer terug naar huis.

De Kamer wil nu kijken of het toch niet mogelijk is om agenten uit andere provincies te trainen. Daarnaast willen de parlementariërs onderzoeken of Nederland niet alleen ‘gewone’ agenten kan opleiden, maar ook onderofficieren en agenten van de grenspolitie. Op dit moment mogen de Nederlanders alleen leden van de lokale politie trainen en geen agenten die in andere provincies dan Kunduz aan de slag gaan.

    • Pim van den Dool