Holleeder verliest rechtszaak verbod film Heineken

De rechter in Amsterdam heeft bepaald dat er geen verbod komt op de film De Heineken Ontvoering en gewoon in bioscopen gedraaid mag worden.

Willem Holleeder had een kort geding aangespannen tegen filmbedrijf IDTV. Hij zou in de film als sadistisch, meedogeloos en psychopatisch geportretteerd worden. Volgende week komt de rechter met een uitgebreide verklaring van zijn beslissing, meldt persbureau Novum.

In de film over de ontvoering van Freddy Heineken in 1983 komt Holleeder echter niet voor. De makers van De Heineken Ontvoering gebruiken in zijn plaats een fictief personage ‘Rem’, een samentrekking van de twee Heineken-ontvoerders Holleeder en Martin Erkamps.

Holleeder is echter van mening dat de film zorgt voor reputatieschade, omdat bezoekers het verschil tussen fictie en feit niet kunnen onderscheiden. Hij eiste daarom de verwijdering van het personage uit de film. Volgens de makers zou er dan echter weinig overblijven van de film.

Zelf was Nederlands bekendste crimineel niet aanwezig bij de uitspraak. Op last van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven mocht hij niet aanwezig zijn in de rechtszaal.

De trailer van de film:

    • Hans Klis