Hoe kom je aan een plastic koffieschepje?

In het studentenhuis van Robrecht de Vocht uit Amsterdam is op zeventien man slechts één koffiedoseerschepje aanwezig. Het schepje is dus regelmatig zoek. Maar volgens een huisgenoot zit er in één op de zoveel pakken koffie een plastic exemplaar verstopt. „Klopt dat? En hoe kom ik anders aan zo’n schepje?”

De woordvoerder van Douwe Egberts wijst de bewering resoluut van de hand. „Wij leveren nooit schepjes bij onze koffie.” Waar ze dan wel vandaan komen? De koffiefabrikant heeft geen idee.

Een zoektocht op internet leidt naar de servicepagina van Albert Heijn. ‘Wilt u een maatschep? Bestel ze per e-mail bij de firma Senzora in Deventer’, staat er.

„Koffieschepjes?” De woordvoerder van Senzora weet van niets. „Wij doen alleen maatschepjes voor de was.” Kartonnen maatschepjes in plaats van plastic, sinds kort. „Dat scheelt 6,75 euro met versturen.”

Misschien dat de fabrikanten van koffiefilters meer weten? „Zulke zaken maken wij niet”, zegt een woordvoerder van Filtropa uit Maastricht, wereldwijd marktleider in koffie- en theefilters. Hij verwijst naar koffiefilterfabrikant Melitta. „Misschien weten zij meer.”

„Nee hoor”, zegt een woordvoerder van Melitta. „En waarom heb je dat schepje eigenlijk nodig? Koffie gevoelsmatig in het filterzakje schudden lijkt mij afdoende. Trial and error, maar koffiedrinkers weten echt wel hoeveel erin moet.” Wellicht, zegt hij, weet een koffiebrander waar het schepje vandaan komt. „Iemand moet het leveren.”

„We leveren inderdaad schepjes”, zegt een woordvoerder van koffiebrander Segafredo. „Maar alleen bij 3,5 kilogramsblikken.” Voor de groothandel, inderdaad. En het schepje zit er niet standaard bij. „Je zult hem echt moeten aanvragen.”

Een bezoek aan Albert Heijn biedt uitkomst. Niet bij het koffierek, want daar ontbreekt elk bewijs voor het stiekem meeleveren van schepjes in de pakken. De manager wijst daarop naar het schap ‘non food’. Daar ligt hij, precies tussen de portioneerringen en de eilepels. Een witte, merkloze koffiedoseerschep. 69 eurocent.

Freek Schravesande