Het trauma van Cash

Walk the Line

RTL8, 20.30-23.10 uur

Deze ‘biopic’ over de fameuze countryzanger Johnny Cash begint als de ‘Man in Black’ de tanden van een houtzaag betast. Het is 1968. We zijn backstage in de Folsom-gevangenis, vlak voor Cash op gaat en er zijn legendarische concert geeft.

Maar voordat we het optreden te zien krijgen – daar eindigt de film mee – worden significante momenten uit Cash’ leven getoond.

Hét trauma van Cash is de dood van zijn broertje en het daaruit voortvloeiende wrok van zijn vader. „Je bent niets waard”, zegt hij steeds.

Dat is niet het enige drama in de film. Cash was jarenlang verslaafd aan amfetaminepillen. Die verslaving zorgde voor een crisis in de relatie met zijn grote liefde June.

Een film over een muzikant kan natuurlijk niet zonder liedjes. Regisseur Mangold varieert concerten, opnames en repetities als geen ander. Cash met z’n gitaar in militaire dienst, Cash in de Sun-studio, Cash op tour met Elvis Presley, Cash op televisie. Het jachtige muzikantenbestaan wordt van zijn romantiek en glamour ontdaan. Maar hoe goed Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon ook zijn als Johnny en June, het blijft gek om hun stemmen te horen en niet die van Cash en Carter.

André Waardenburg