Grote publiek omarmt show en zangtalent

De carrière van zangeres Pearl Jozefzoon kreeg een flinke duw in de rug nadat ze de finale bereikte van The Voice of Holland. De zangtalentenjacht trekt elke vrijdagavond miljoenen kijkers.

Wilfred Genee (l) en Johan Derksen Voetbal International FOTO: RTL

The Voice of Holland maakt grote kans vanavond de eerste talentenjacht te worden die de Gouden Televizier-Ring wint, de publieksprijs voor het beste tv-programma van het afgelopen seizoen. Het kijkcijferkanon van RTL, dat zijn tweede jaar is ingegaan, trekt elke week meer publiek. Voorlopig hoogtepunt: 3,6 miljoen kijkers vorige week.

Als verklaring voor het succes gelden de kwaliteit van de deelnemers, de geestdrift van de juryleden annex coaches en de opzet van het programma. De coaches, zelf bekende zangers, stellen teams van deelnemers samen die ze selecteren in blinde audities – puur op zang dus. In zogeheten battles vallen daarna nog kandidaten af. De laatsten dingen in liveshows naar de gunst van het publiek, dat uiteindelijk beslist wie wint.

Niet alleen de kijkers zijn enthousiast, ook de deelnemers aan ‘TVOH’. Pearl Jozefzoon, vorig jaar gecoacht door de Volendamse zangers Nick & Simon, werd vorig jaar tweede in de finale, achter winnaar Ben Saunders. Ze beleefde het programma als in „een roes” en ziet het als een springplank naar succes. „Het was hectisch. Hoogtepunt na hoogtepunt.”

De 26-jarige zangeres, Utrechtse met Surinaamse ouders, heeft een druk jaar achter de rug. Naast haar deelname aan de talentenjacht trad ze op in de musical Legally Blonde. Bovendien heeft ze net een eigen album opgenomen. Ze werkte zes tot zeven dagen per week. Nu is het rustiger en neemt ze de zondagen weer vrij, wat ze als belijdend christen plezierig vindt. „Zondagen zijn voor familie en de rust. Je moet jezelf dan weer opladen voor een nieuwe week.”

Dat gold niet voor afgelopen zondag. Toen trad ze voor het laatst in de Gelredome op met Nick & Simon – een uitvloeisel van The Voice of Holland. Haar coaches hadden haar een gastoptreden toegezegd, nadat ze de finale van het programma had behaald. „Belofte maakt schuld”, lacht de zangeres.

Ze noemt de vier concerten in het uitverkochte Arnhemse stadion, waar ze met haar coaches twee duetten zong, „overweldigend”, en „een unieke kans”. Jozefzoon: „Het was een heerlijke ervaring. In korte tijd heb ik zó veel bereikt.”

The Voice of Holland mag haar carrière een duw hebben gegeven, Pearl Jozefzoon deed zelf het nodige voorwerk. Ze had zangles, voltooide in 2008 een studie aan het Fontys Conservatorium in Tilburg, en trad op in diverse theater- en musicalproducties. „Je doet niet zomaar mee aan The Voice en je komt ook niet zomaar door de voorrondes heen. Je moet echt wel iets kunnen.”

Toch viste Jozefzoon bijna achter het net. Nadat ze een filmpje van haarzelf naar het programma had gestuurd, mocht ze optreden voor de ‘voorjury’ – talentscouts en platenbazen, denkt ze. Die gaven groen licht. Het secretariaat van de talentenshow haalde er een streep door; Jozefzoon kreeg een mailtje dat ze niet door mocht naar de blinde audities. Daar vervloog haar droom op een solocarrière. „Misschien hadden ze zich bedacht. Ik wist het niet.”

Het mailtje bleek een vergissing. Maar de zenuwen vielen pas van haar af toen Nick & Simon haar bij de blinde audities uitkozen. Glansrijk zong ze zich naar de finale.

Die noemt ze nu „zonder twijfel het engste moment” van het programma. „We wisten allang dat Ben Saunders zou winnen, omdat hij zo goed is en zo’n grote achterban had. Maar dat ik tweede zou worden, dat had ik nooit verwacht.” Aan de matige verkoop van haar eerste single, You Must Really Love Me, opgenomen als onderdeel van TVOH, had ze immers gezien dat ze bij het Nederlands publiek de minste geliefde kandidaat was. Maar de andere finalisten werden tot haar verbazing weggestemd. „Ineens stond ik daar totaal onverwacht met Ben. Ik krijg nog de rillingen als ik daar aan denk.”

De route naar de finale was voor Jozefzoon een leergang. Haar coaches waren zeer toegewijd, zegt ze. Nick en Simon zijn niet alleen de „grappende lolbroeken” waar ze voor worden gehouden. „Het zijn ook vakmannen die weten waarover ze praten.” Nick nam de zangtechnische ondersteuning op zich. „Hij kon heel erg precies aangeven op welke noot of woord ik een nadruk moest leggen.” Simon leerde haar meer gevoel en emotie in een nummer te brengen. „Het ging er bij hem om hoe het overkomt. Het raken van mensen. Dat was volgens Simon belangrijk.”

Begeleiding kreeg Pearl Jozefzoon voldoende, zegt ze, en verder was het vooral heel druk. „Op maandag oefende ik twee tot drie uur met de coaches voor de liveshows van The Voice. Voor de rest oefende ik thuis. Op vrijdag zaten we een hele dag in Hilversum om te repeteren voor de liveshow. Altijd twee repetities op een dag en tussendoor tien interviews. Ik had nauwelijks tijd om te eten.”

Wel leerde ze veel. „Ik moest minder timide zijn. Ik was zo gewend om één van de leden in een musicalensemble te zijn, niet dat alle schijnwerpers op mij gericht stonden. En contact maken met het publiek thuis vond ik moeilijk. Je zit een beetje gekke bekken te trekken in een camera.”

Dat The Voice of Holland de winnaar succes kan bezorgen, vindt Jozefzoon zwak uitgedrukt. „Als je de finale al haalt, heb je het gemaakt. Continue staan er producers en platenmaatschappijen om je heen. Als zij het willen, heb je de finale niet eens nodig.”

    • Lois Fritzsche