Eurozone: Griekenland krijgt volgende 8 miljard aan noodsteun

Caption: A protester throws a stone at riot police during clashes in Athens, Thursday, Oct. 20, 2011. A protester died during an anti-austerity demonstration that turned violent in the Greek capital Thursday, authorities said, hours before lawmakers were to vote on deeply unpopular new cutbacks demanded by creditors to keep Greece afloat. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Caption: A protester throws a stone at riot police during clashes in Athens, Thursday, Oct. 20, 2011. A protester died during an anti-austerity demonstration that turned violent in the Greek capital Thursday, authorities said, hours before lawmakers were to vote on deeply unpopular new cutbacks demanded by creditors to keep Greece afloat. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) Gisteren en eergisteren gingen Grieken de straat op om te protesteren tegen de nieuwe bezuinigingsmaatregelen van premier George Papandreou. Foto AP / Lefteris Pitarakis

De Europese ministers van Financiën hebben de betaling van de volgende tranche aan noodhulp aan Griekenland, ter waarde van acht miljard euro, goedgekeurd.

Dat maakten de zeventien ministers bekend in een gezamenlijke verklaring, meldt persbureau Reuters. Deze betaling is de zesde tranche van het noodpakket van 110 miljard euro van de trojka van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds aan het noodlijdende land. Zonder dit nieuwe bedrag was het vrijwel zeker dat Griekenland afstevende op een faillissement.

Vanmiddag kwamen de zeventien ministers van de eurolanden in Brussel bijeen om de EU-top op zondag voor te bereiden. Hier zal gesproken worden over de maatregelen die moeten worden getroffen om de crisis in de eurozone te bezweren. Naar verwachting zal pas op woensdag een eventueel akkoord bekend worden gemaakt, de voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, lastte namelijk vanmiddag al een extra bijeenkomst op woensdag in.

Op 11 oktober besloot de trojka al om Griekenland de komende maand de volgende tranche aan het land toe te wijzen. Daaraan waren bezuinigingen als voorwaarde gekoppeld waarover het parlement de afgelopen twee dagen moest stemmen. Rond het parlementsgebouw in Athene kwam het de afgelopen dagen tot rellen van boze Grieken die tegen de hervormingsmaatregelen zijn van de regering van premier George Papandreou. Daarbij vielen tientallen gewonden en een dode.

Interactieve graphic: Europa in cijfers