Onduidelijkheid over begrafenis Gaddafi

Het lichaam van Gaddafi in de koelcel in Misrata. Foto Reuters / Saad Shalash

Het is nog niet bekend waar en wanneer Moammar Gaddafi wordt begraven. De begrafenis wordt uitgesteld zodat het lichaam kan worden onderzocht. Vanmiddag kondigden de Verenigde Naties een onderzoek aan naar de wijze waarop de voormalige Libische leider Moammar Gaddafi gisteren om het leven is gekomen.

De hele dag komen er al verschillende berichten naar buiten. Een commandeur van de Overgangsraad zei vanochtend tegen persbureau dat het lichaam van Gaddafi binnen 24 uur zou worden begraven.

“Hij krijgt zijn recht zoals iedere moslim. Zijn lichaam wordt gewassen en met eerbied behandeld. Ik verwacht dat hij binnen 24 uur op een Islamitische begraafplaats wordt begraven.” - commandeur Abdul-Salam Eleiwa

Daarvoor had de Libische minister van Oliezaken, Ali Tarhouni, aan persbureau Reuters weten dat het nog een paar dagen zou duren voordat Gaddafi wordt begraven. Tarhouni:

“Ik heb ze gezegd dat ze het lichaam een paar dagen in de koeling moeten houden…dan weet iedereen zeker dat hij dood is.”

Er is binnen de Overgangsraad ook onenigheid over de locatie waar Gaddafi uiteindelijk wordt begraven, aldus een anonieme functionaris tegenover Reuters.

“Er is nog geen overeenkomst over de plek van de begrafenis. Vanwege de Islamitische regels moet hij zo snel mogelijk worden begraven, maar er is nog discussie of dat is Misrata, Sirte of ergens anders moet gebeuren.”

Het lichaam van Gaddafi wordt zolang bewaard in een koelcel in Misrata.