Frankrijk: economische regering eurolanden noodzakelijk

Fillon vanochtend tijdens een ontmoeting met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot in Seoul. Foto AFP / Jung Yeon-Je

Europa beweegt zich onvermijdelijk in de richting van een economische regering voor de eurozone. Dat zei de Franse premier François Fillon vanochtend in Zuid-Korea. Volgens Fillon laat de eurocrisis zien dat er fouten zijn gemaakt bij het oprichten van de monetaire unie.

Fillon zei in Seoul, waar hij een toespraak hield voor de Frans-Koreaanse Kamer van Koophandel, dat de eurozone “de ergste crisis in zijn geschiedenis” doormaakt. De eurotop van aanstaande zondag in Brussel, waar de regeringsleiders van de 27 EU-landen bijeenkomen om een oplossing te vinden voor de eurocrisis, noemde hij “beslissend”. Volgens Fillon moet Europa zich onvermijdelijk bewegen in de richting van een meer centraal economisch bestuur in het eurogebied.

‘Nog geen totaalplan oplossen eurocrisis op top van zondag in Brussel’

Hoewel de financiële markten al weken gespannen wachten op de EU-top van zondag, werden de verwachtingen over de uitkomst de afgelopen dagen alweer getemperd door diplomaten. De verwachting is nu dat de zeventien eurolanden volgende week woensdag opnieuw bijeenkomen om de definitief te beslissen over de uitkomsten van de EU-top van zondag.

De afgelopen weken zijn de contouren van het Europese reddingsplan voor de euro al ongeveer duidelijk geworden: het noodfonds voor zwakke eurolanden gaat fors omhoog, de belangrijkste Europese banken krijgen extra kapitaal om tegenvallers op te vangen en er wordt een begin gemaakt met het saneren van de Griekse schuld. Frankrijk en Duitsland zouden nog altijd meningsverschillen hebben over bijvoorbeeld de bevoegdheden van het Europees noodfonds.

    • Pim van den Dool