Espresso met Saif al-Islam Gaddafi

Het nieuws stond in alle kranten: Anna Drijver is verkozen tot beste stijlicoon tijdens het internationale mode-evenement Marie Claire Prix de la Mode. Ik praat erover met Saif al-Islam Gaddafi bij een espresso. ‘Onacceptabel!’ is het eerste wat hij zegt. ‘Mijn vader had die prijs moeten krijgen!’ Waarom? ‘Vanity Fair riep hem onlangs nog uit tot “kleding-genie”.

THIS PICTURE IS 18 OF 20 TO ACCOMPANY SPECIAL REPORT: LIBYA/ENDGAME. SEARCH IN YOUR PICTURE SYSTEM FOR KEYWORD "LIBYA/ENDGAME" TO SEE ALL IMAGES. (PXP01-20) Saif al-Islam, the son of Libyan leader Muammar Gaddafi, gestures as he talks to reporters in Tripoli August 23, 2011. By Sunday August 21, the rebels controlled large parts of Tripoli. In the confusion, the NTC announced it had captured Saif al-Islam. Late the following evening, though, he turned up at the Rixos, the Tripoli hotel where foreign reporters were staying. U.S. and European officials now say they believe Saif was never in custody. NTC chief Mahmoud Jibril attributes the fiasco to conflicting reports within the rebel forces. But, he says, the bumbling turned into a bonanza. "The news of his arrest gave us political gains. Some countries recognised us, some brigades surrendered and more than 30 officers defected." Picture taken August 23, 2011. To match Special Report LIBYA/ENDGAME REUTERS/Paul Hackett/Files (LIBYAPOLITICS CONFLICT - Tags: POLITICS CONFLICT PROFILE)

Prix

Het nieuws stond in alle kranten: Anna Drijver is verkozen tot beste stijlicoon tijdens het internationale mode-evenement Marie Claire Prix de la Mode. Ik praat erover met Saif al-Islam Gaddafi in zijn cel. ‘Onacceptabel!’ is het eerste wat hij zegt. ‘Mijn vader had die prijs moeten krijgen!’ Waarom? ‘Vanity Fair riep hem onlangs nog uit tot “kleding-genie”.’ De zoon van Moammar Gaddafi neemt een slokje espresso. ‘Denk je dat ze bij Vanity Fair weten wie Anna Drijver is? In Libië kent niemand haar in ieder geval.’ Maar Talitha van Zon wel? Saif al-Islam knikt. ‘Haar kennen we vooral zonder kleding.’

De dood van Moammar Gaddafi is bevestigd door de Libische premier Mahmoud Jibril. ‘Ik geloof er niets van,’ zegt Saif al-Islam. ‘Beatrix was ook niet dood. En waarschijnlijk leeft Bin Laden ook nog.’ Hij neemt een tweede slokje espresso. ‘Maar het maakt eigenlijk niets uit. Mijn vader is de eeuwige kolonel, zoals Kim Il-sung de eeuwige president van Noord-Korea is.’ Hij treedt dus officieel niet af? ‘Geen sprake van,’ antwoordt Saif al-Islam. ‘De strijd gaat door! We zullen vechten tot de laatste minuut en de laatste kogel. Tot de laatste modeprijs en de laatste Gaddafi!’

    • Ernest van der Kwast