Eerste lichting Afghaanse politievrouwen Kunduz geslaagd

Door Duitsland getrainde Afghaanse agenten wachten op hun diploma in het Duitse politietrainingscentrum in Kunduz
Door Duitsland getrainde Afghaanse agenten wachten op hun diploma in het Duitse politietrainingscentrum in Kunduz Deze door Duitsland getrainde Afghaanse agenten slaagden al in september. Zij wachten op deze foto op de uitreiking van hun diploma in het Duitse politietrainingscentrum in Kunduz. Foto AP / Anja Niedringhaus

De eerste elf Afghaanse politievrouwen zijn geslaagd voor de veiligheidsopleiding die wordt gegeven door Nederlandse marechaussees in de Afghaanse provincie Kunduz.

Dat meldt het ministerie van Defensie. De Nederlanders werkten samen met de Duitsers en Amerikanen.

De elf vrouwen werken op het hoofdkwartier van de politie in Kunduz. Tijdens de twee weken durende cursus leerden ze onder meer hoe ze moeten fouilleren, mensen in de boeien moeten slaan, hoe ze moeten schieten en hoe ze controleposten moeten bemannen. Ook kwamen het Afghaanse recht en mensenrechten aan bod.

De lessen werden gegeven door twee vrouwelijke marechaussees en een Duitse trainster. Een Nederlandse sportinstructrice bracht de vrouwen de beginselen van zelfverdediging bij en leerde ze samenwerken aan de hand van sportactiviteiten.

In totaal moeten 22 politievrouwen worden opgeleid. Deze maand begint de tweede lichting van nog eens elf agentes aan hun opleiding.