Eén maagverkleining en het hele gezin valt af

Doordat maagverkleiningspatiënten anders kookten voor hun familieleden, vielen die ook af.

Het mes snijdt aan twee kanten: een jaar nadat een obese patiënt een maagverkleiningsoperatie heeft ondergaan, is niet alleen zijn of haar eigen lichaamsgewicht van 134 naar 90 kilo gegaan, maar is de partner ook tien kilo kwijtgeraakt en hebben de te dikke kinderen van het gezin ook een gezonder gewicht gekregen. Dat constateren chirurgen van de Stanford University School of Medicine in een studie met 35 patiënten en hun gezinsleden dat een maagverkleining bij één gezinslid een uitstralend effect heeft op de andere huisgenoten. De resultaten staan deze week in het medisch-wetenschappelijke blad Annals of Surgery.

De patiënten in deze studie hadden ernstig overgewicht en kwamen daarom in aanmerking voor een zogeheten gastric bypass. Daarbij wordt het volume van de maag met behulp van chirurgische nietjes verkleind en sluit de arts de dunne darm aan op het bovenste deel van de maag. Het voedsel komt zo direct in de darm, waardoor de patiënt eerder verzadigd raakt. De rest van de maag blijft gewoon zitten, evenals de twaalfvingerige darm. De chirurg sluit dit stuk verderop aan op de dunne darm, zodat sappen van maag en alvleesklier kunnen afvloeien. In 2008 werden er in de VS 220.000 van deze operaties uitgevoerd, volgens de artsen „de enige effectieve en duurzame behandeling van ernstig overgewicht”.

Het effect van de operatie strekt verder dan alleen de patiënt, constateren zij nu. De patiënten in deze studie waren degenen die de boodschappen deden en kookten voor het gezin. Door de operatie waren zij gedwongen hun eetpatroon aan te passen en dat brachten zij over op het gezin.

Ongecontroleerd eten en stresseten nam ook bij de partner af; bij de kinderen was dat minder duidelijk. Het hele gezin ging na de operatie meer bewegen. De gewichtsafname van de partner van 3 procent in een jaar komt overeen met wat iemand met een dieet kan bereiken. Voor kinderen was het effect wat moeilijker te bepalen, omdat zij nog in de groei zijn. Bij de te dikke kinderen in het gezin bleek de zogeheten body mass index (BMI) een jaar na de operatie significant lager dan verwacht op basis van modellen. (NRC)