Duitsers over Charlotte Roche: Schrijfverbod a.u.b!

Het nieuwe boek van Charlotte Roche is verschenen. Haar vorige boek, Vochtige streken, veroorzaakte een schandaal in Duitsland. Is het nu weer tijd voor ophef?

Enge dromen had ik ervan. Al maanden was bekend: het tweede boek van Charlotte Roche komt uit in een eerste druk van 500.000 exemplaren, nooit eerder in Duitsland vertoond. Ik droomde dat mijn tanden uitvielen, dat ik geen haar meer over had. Zouden mensen het gaan lezen? Want dit tweede boek bevat veel minder seks dan het eerste”, zegt Roche (33), in Amsterdam voor de promotie van de vertaling van haar roman Schossgebete (Schootgebed).

Geen seks? Volgens mij gaat bijna het hele boek over seks.

„Ja, over seks in een relatie en over hoe een vrouw probeert aantrekkelijk te blijven voor haar man. Maar geen expliciete seksscènes. Een paar maar: in het begin over hoe ze haar man laat klaarkomen, en de twee keer dat ze voor een triootje meegaat naar het bordeel, om hem een plezier te doen. Dat is minder dan in mijn eerste boek Feuchtgebiete (Vochtige streken) dat helemaal over het lichaam en masturbatie ging.”

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Donderdag 20 oktober 2011, pagina 20 - 21. Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.

    • een onzer redacteuren