Duits-Franse euroruzie blokkeert akkoord crisis

De Europese regeringsleiders zullen zondag op een top in Brussel geen besluit nemen over een uitbreiding van het noodfonds EFSF, omdat Duitsland en Frankrijk het nog oneens zijn. Uiterlijk woensdag komt er een tweede top, waarop waarschijnlijk wel een besluit wordt genomen.

De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy hebben dit gisteravond telefonisch besloten. In een gezamenlijke verklaring benadrukten ze dat ze „compleet akkoord zijn om een alomvattend en ambitieus antwoord te geven op de crisis die door de eurozone waart”. Op financiële markten stegen de rentes die Italië en Frankrijk betalen op staatsleningen. Op aandelenbeurzen maakte het uitstel weinig indruk: die openden hoger.

Duitsland en Frankrijk zoeken al dagen verwoed manieren om het noodfonds via financieel ingewikkelde ‘hefboom’-technieken extra slagkracht te geven. Ministers van Financiën spreken er vandaag ook over in Brussel. Het idee is om het EFSF, dat nu alleen geld leent aan probleemlanden, preventief in te zetten om uitglijden juist te voorkomen. Merkel wil met EFSF-garanties op Italiaanse staatsobligaties een ‘hek’ om Italië zetten, om te voorkomen dat dit land wordt meegezogen in de schuldencrisis. Sarkozy wil het fonds inzetten om banken te redden. Merkel sluit dit uit, omdat de Europese Centrale Bank die taak moet uitvoeren. De ECB is ook tegen.

Verdeeldheid vlak voor een Europese top is doodnormaal: onder druk wordt in Brussel alles vloeibaar. Het probleem is dat Merkel door een recente uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof verplicht is haar parlement in te lichten over Europese beslissingen die impact hebben op de Duitse begroting. Merkel had vandaag in de Bundestag gedetailleerde informatie moeten geven over een EFSF-deal met Sarkozy. Dit heeft ze afgezegd: er zijn nog geen details. Daarom heeft Merkel geen mandaat om zondag een beslissing te nemen.

Merkel wilde al langer uitstel. Al dagen tempert Berlijn verwachtingen voor de top zondag. Sarkozy klopte die juist op, om snel een doorbraak te forceren. Hij is bang dat Frankrijk zijn AAA-rating verliest.

Eurocrisis: pagina 25-27