Doden in Syrië bij nieuwe door Libië geïnspireerde protesten

Yemeni female protestors show their hands with colors of th pre-Gadhafi Libya, Yemen and Syria flags during a demonstration demanding the resignation of Yemeni President Ali Abdullah Saleh in Sanaa, Yemen, Friday, Oct. 21, 2011.(AP Photo/Hani Mohammed) Ook in Jemen wordt vandaag geprotesteerd. Betogers tonen hun handen met de kleuren van de vlag van Libië van vóór Gaddafi en die van Jemen en Syrië. Foto AP / Hani Mohammed

Syrische troepen hebben vandaag zeker dertien anti-regeringsbetogers doodgeschoten. Er waren vandaag meer veiligheidstroepen op de been uit vrees voor een reactie op de dood van de Libische leider Moammar Gaddafi, zo melden activisten en bewoners aan persbureau Reuters.

De meeste doden vielen in de steden Homs en Hama, al maanden het toneel van grote militaire operaties van het Syrische leger. De betogers riepen leuzen dat president Bashar al-Assad de volgende wordt die het veld moet ruimen.

Of er bij de protesten in Syrië echt sprake is van een Libië-effect is onduidelijk. Er worden door de persbureaus geen aantallen genoemd. Bij gebrek aan onafhankelijke waarnemers in het land is het lastig om cijfers bevestigd te krijgen.

‘Burgeroorlog in Syrië voorkomen’

Vorige week riep de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, de internationale gemeenschap op om in actie te komen om een burgeroorlog in Syrië te voorkomen. Volgens de VN zijn er bij de onlusten in het land meer dan 3.000 doden gevallen sinds maart, waaronder ten minste 187 kinderen.

    • Marije Willems