Deze man zou Gaddafi gedood hebben

An image grab taken from a video uploaded on YouTube on October 21, 2011 allegedly shows Sanad Al-Sadek al-Ureibi, a young Libyan fighter who claimed in a video posted on the Internet that he had captured Libya's deposed leader Moamer Kadhafi and shot him twice, fatally wounding him. The claim, made by the 22-year-old from Benghazi, added fuel to growing speculation over how Kadhafi died following his capture on October 20. AFP PHOTO/YOUTUBE Sanad Al-Sadek al-Oureibi, de strijder die beweert Moammar Gaddafi te hebben gedood. Foto AFP / YouTube

De 22-jarige Sanad Al-Sadek al-Oureibi uit Benghazi beweert Moammar Gaddafi gevangengenomen te hebben en hem met twee kogels van het leven beroofd te hebben. De bekentenis van de vechter spoort vermoedens aan dat Gaddafi na zijn gevangenneming inderdaad vermoord zou zijn.

Persbureau AFP is in bezit van beelden waarop de jonge vechter van de Nationale Overgangsraad ondervraagd wordt in een kantoor door mannen in militaire uniformen. Oureibi zou daarop ook een gouden ring en de met bloed bevlekte jas van Gaddafi tonen. Op de ring zou de naam van de tweede vrouw van de gedode Libische leider gegraveerd staan, Safia Farkech, en de datum van het huwelijk, 10 september 1979.

Foto AFPFoto AFP

Oureibi zou toegegeven hebben Gaddafi te hebben willen doden en dat gedaan te hebben door hem in de oksel en in het hoofd te schieten. Het duurde volgens hem dertig minuten voordat de verdreven kolonel stierf. Oureibi voegde zich bij de strijders in Sirte nadat hij kameraden in Misrata had verloren.

Global Post analyseert de laatste momenten van Gaddafi (pas op schokkende beelden):

Oureibi zou de gevangengenomen Gaddafi op straat in of nabij Sirte herkend hebben, waarna hij besloot hem te “neutraliseren”. Oureibi: “Ik sloeg hem en greep hem bij de haren en sleurde hem op de grond.” Het was de bedoeling dat Gaddafi zou worden vervoerd naar Misrata, maar Oureibi loste zijn twee dodelijke schoten.

Of deze 22-jarige soldaat inderdaad Gaddafi heeft vermoord is onduidelijk. Er gaan verschillende versies van het verhaal rond. Hopelijk zullen de komende dagen meer licht schijnen op de mysterieuze omstandigheden rond de dood van Gaddafi.

    • Hans Klis