De 70-pluswagen is versierd met groene takken en papieren roosjes

20-8-2011 Brinkheurne Nederland. (gemeente winterswijk), buurtschappen houden een optocht tijdens hun volksfeest. Vrijwel het gehele dorp loopt of rijdt mee en er is vrijwel niemand over om toe te kijken. tijdens de optocht houdt de stoet stil bij een boerderij. foto Herman Engbers
20-8-2011 Brinkheurne Nederland. (gemeente winterswijk), buurtschappen houden een optocht tijdens hun volksfeest. Vrijwel het gehele dorp loopt of rijdt mee en er is vrijwel niemand over om toe te kijken. tijdens de optocht houdt de stoet stil bij een boerderij. foto Herman Engbers

De inwoners van Brinkheurne, gemeente Winterswijk, vierden deze zomer feest. Zoals elk jaar ging de laatste vrijdag van augustus het tweedaags Volksfeest van start. Hoogtepunt is de bonte stoet zelfgemaakte wagens. Er is maar weinig publiek, omdat bijna het hele dorp meeloopt. „Maar”, vertelt fotograaf Herman Engbers, „iedereen heeft zoveel lol, dat maakt niet uit”.

De zelfgemaakte wagens en de verschillende leeftijden zorgen voor een uiteenlopende stoet. Zo loopt het plaatselijke muziekkorps voorop, gevolgd door versierde wagens gevuld met kratjes bier en flessen cola. De 70-pluswagen is versierd met groene takken en papieren roosjes waar de ouderen tussen hun oud-klasgenoten feestvieren. Op een andere wagen bakken mannen met koksmutsen in een oude keuken pannekoeken, terwijl tussendoor de majorettes lopen. Bij een boerderij halverwege wordt pauze gehouden. Er staat een tap en de deelnemers kunnen aan tafels uitrusten, wat drinken en de polonaise dansen.

Na de optocht gaat het feesten in het dorp door.

Dit is de laatste foto in de serie die hoort bij het project Feest van nrc.next en fotobureau Hollandse Hoogte, in aanloop naar de Dag van de Fotografie vandaag in Amsterdam. Fotografen kregen het thema ‘feest’ om zelf mee aan de slag te gaan: hoe vieren wij Nederlanders feest, hoeveel soorten feestjes kennen wij wel niet en is het niet elke dag feest?

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad