Chinese redders Saab maken geld niet over

De bewindvoerder van autofabrikant Saab heeft bij de Zweedse rechtbank het verzoek ingediend om de vrijwillige reorganisatie van het bedrijf te stoppen. Daarmee is het faillissement van de noodlijdende autofabrikant weer een stap dichterbij gekomen.

De vrijwillige reorganisatie biedt Saab bescherming tegen schuldeisers. Maar de bewindvoerder Guy Lofalk heeft Saab laten weten geen vertrouwen meer in de reorganisatie van de autofabrikant te hebben.

Swedish Automobile, de eigenaar van Saab, liet in een verklaring weten het niet eens te zijn met de beslissing van de bewindvoerder. Het bedrijf zal het verzoek van Lofalk aanvechten bij de rechtbank en vragen om een nieuwe bewindvoerder.

Ook bleek gisteren dat er problemen zijn met de twee Chinese bedrijven die in Saab zouden investeren. De Chinese bedrijven Pangda en Youngman maakten in juni bekend dat ze samen 245 miljoen euro in Saab wilden steken in ruil voor een belang van 53,9 procent in de autofabrikant. Op korte termijn zou er uit China 70 miljoen euro naar Saab worden overgemaakt. Dat geld is nodig om de reorganisatie uit te voeren. Maar dit geld was eind september nog niet binnen bij Saab. Swedish Automobile liet gisteren weten dat het twijfelt of de Chinezen het beloofde bedrag alsnog zullen betalen.

Tegelijkertijd liet Swedish Automobile weten een nieuwe investeerder bereid te hebben gevonden om geld voor de reorganisatie te leveren. Het Amerikaanse private equity bedrijf North Street Capital wil Saab op korte termijn een lening van 60 miljoen dollar (43,5 miljoen dollar) geven. Daarnaast zal North Street Capital voor 10 miljoen dollar aan nieuwe aandelen kopen van Swedish Automobile.

Vanochtend bleek dat de Chinese bedrijven Pangda en Youngman bereid zijn om Saab volledig over te nemen. Maar Swedish Automobile-topman Victor Muller liet tegenover persbureau Reuters weten dat het bod niet reëel was en dat het mogelijk het eind van Saab zou betekenen. Muller wil dat de Chinese bedrijven zich houden aan de eerdere afspraken en 245 miljoen euro in het bedrijf steken in ruil voor 53,9 procent van de aandelen.

Maar de Chinese bedrijven hebben al laten weten opnieuw te willen onderhandelen over de deal. Ze willen minder investeren, omdat het bedrijf op de beurs nog maar 23 miljoen euro waard is. Het is onduidelijk hoe het nu verder gaat met de autofabrikant. De rechtbank in Zweden moet beslissen over het verzoek van de bewindvoerder om de reorganisatie stop te zetten. Niet duidelijk is wanneer de beslissing valt.

De Zweedse autofabrikant Saab verkeert al maanden in grote financiële problemen. Het bedrijf heeft grote schulden aan leveranciers, die daarom geen onderdelen meer te leveren aan het bedrijf. Daardoor ligt de fabriek in het Zweedse Trollhättan al maanden stil.