Boegeroep voor 'beste dj' Guetta

Tijdschrift DJ Mag verkoos David Guetta vannacht op het Amsterdam Dance Event tot beste dj van de wereld. Hij lost Armin van Buuren af.

De naam van de Franse house-dj en producer David Guetta gonsde al lang rond gisteren, op het Amsterdam Dance Event dat tot en met zaterdag op meer dan vijftig locaties in de hoofdstad plaatsvindt. Massaal vertelden bezoekers elkaar op de conferentie en het festival van het evenement dat de oppermachtige dancesuperster bovenaan zou eindigen in de Top 100 van tijdschrift DJ Mag: de hitlijst die een veelbesproken graadmeter is van de populariteit van dance-dj’s. Een prominente Braziliaanse dj-boeker verzuchtte bij voorbaat al: „Nu wordt David Guetta dus nog duurder… En je wilt niet weten hoeveel hij nu al vraagt.”

Rond een uur of drie vanochtend was het zover in de Passenger Terminal Amsterdam; na een langgerekte tranceset van Armin van Buuren, de Nederlandse dj die zelf de afgelopen vier jaar bovenaan de top-100 stond. David Guetta is, volgens de organisatie op basis van ruim 600.000 stemmen uit meer dan 167 landen, de nieuwe nummer 1 in dj-land. Hij wordt in de Amsterdamse club – de toonaangevende dj-ceremonie vond voor het eerst in Nederland plaats – onthaald met opvallend veel gejoel en boegeroep.

De top-100 werd het afgelopen decennium gedomineerd door Van Buuren (nu 2) en Tiësto (3), de meesters van de Nederlandse trance, die dit jaar plaats 2 en 3 bezetten. De overwinning van David Guetta is de triomf van de boemboemrevolutie in de popmuziek. Met Guetta als belangrijkste aanjager, hebben Europese dj’s het geluid in popmekka Amerika de afgelopen jaren in vrijwel alle grote genres naar zich toe getrokken. Guetta is een hitgevoelige producer die niet terugschrikt voor het recyclen van vrij platte formules en die met hard beukende beats, opzwepende samples en toegankelijke vocalen, de rauwe dance-energie serveert in hapklare brokken voor het grote publiek. Hij is, veel meer dan de Nederlandse winnaars voor hem, niet alleen een grote dj-naam maar vooral ook een popster.

De dansvloerkraker die David Guetta definieert is I Gotta Feeling, die hij produceerde voor rapgroep Black Eyed Peas, en die muzikaal nauw samenhangt met talloze andere wereldhits van zijn hand. Guetta won vorig jaar een Grammy Award voor de remix van Madonna’s Revolver, die hij maakte met zijn Nederlandse productiepartner Afrojack. Hitfabriek David Guetta is te opzichtig commercieel om in de dancescene in de volle breedte geaccepteerd te worden, maar op zijn populariteit bij het poppubliek is weinig af te dingen.

Datzelfde geldt voor de rappende lolbroeken LMFAO, de hitact die eerder gisteravond in de Melkweg optrad, en die onder meer met David Guetta samen een hit scoorde (Gettin’ Over You). De rappers van LMFAO geven een show met strandballen, acrobatische dansers en flessen drank en herhalen in uitgesponnen versies langdurig dezelfde, lomp uitgeschreeuwde zinnen over de geneugten van feest, dronkenschap en balorigheid. Een kolkende Melkweg Max zingt de zinnen op scheurende geluiden en een pompende vierkwartsmaat uit volle borst met ze mee.

    • Saul van Stapele