AZ voorkomt in slotfase nederlaag tegen Austria

AZ is na een 2-2 gelijkspel in eigen stadion tegen Austria Wien de koppositie in groep G van de Europa League kwijtgeraakt aan het Oekraïense Metalist Charkov. Toch was er geen reden voor grote treurnis in Alkmaar, want de ploeg van trainer Gertjan Verbeek stond tien minuten voor tijd nog met 2-0 achter.

AZ viel gisteren vanaf de eerste minuut aan, maar de koploper in de erevisie werd regelmatig verrast door snelle counters van de Oostenrijkse ploeg. Austria scoorde voor rust één keer zelf en profiteerde eerder van een eigen kopdoelpunt van AZ-verdediger Dirk Marcellis.

Na de pauze waren de rollen omgedraaid. Peter Hlinka schoot de bal in de slotfase achter zijn eigen doelman en bracht zo onbedoeld de spanning terug in de wedstrijd. De 2-2 van de Zweed Pontus Wernbloom, die de bal enigszins fortuinlijk raak kopte, vormde de inleiding van een hectische slotfase. Terwijl het thuispubliek op de banken stond, kregen beide ploegen nog een paar halve doelkansen die echter onbenut bleven.

Door het puntenverlies van AZ is Metalist Charkov de nieuwe koploper in groep G. De Oekraïense club baarde gisteren opzien door met tien man met 4-1 bij het Zweedse Malmö FF te winnen.

Metalist heeft nu halverwege de groepsronde zeven punten uit drie duels. AZ is nu tweede met vijf punten. Austria blijft derde met vier punten. Malmö is nog puntloos.