American apple & pecan pie

American apple & pecan pie Maple syrup oftewel ahornsiroop zie je niet veel. Het is verkrijgbaar bij winkels met veel buitenlandse kruidenierswaren, soms zie je het ineens bij een bakker of, meeste kans, bij goedgesorteerde natuurwinkels. Koop het meteen als het ergens staat, het blijft heel lang goed en een tweede kans krijg je meestal

American apple & pecan pie

Maple syrup oftewel ahornsiroop zie je niet veel. Het is verkrijgbaar bij winkels met veel buitenlandse kruidenierswaren, soms zie je het ineens bij een bakker of, meeste kans, bij goedgesorteerde natuurwinkels. Koop het meteen als het ergens staat, het blijft heel lang goed en een tweede kans krijg je meestal niet. Natuurlijk valt maple syrup best door stroop te vervangen, maar de smaak daarvan is totaal anders. Maple syrup smaakt notig en is dunner dan stroop. Dus wie stroop gebruikt kan beter wat minder nemen dan de aangegeven hoeveelheid, en/of de suiker weglaten, anders wordt het akelig zoet. Honing kan ook een vervanger zijn.

Voor het deeg: 300 g bloem 175 g boter 1 eierdooier

Voor de vulling: 3 appelen 1 el maïzena snuf kaneel snufje nootmuskaat 3 kruidnagels snufje zout 1 el suiker 1 el gesmolten boter 1 el maple syrup

Voor de notenkorst: 100 g gemengde pecannoten (ongezouten) grof gehakt 1 el bruine suiker 1 el bloem 1 el maple syrup 1 el boter een springvorm met een doorsnede van 24 cm

Snij de boter in blokjes en meng die met de bloem en de eierdooier. Kneed met de hand tot een stevig deeg. Rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit.

Vet de springvorm, met wat boter of olie in en bekleed de vorm met ongeveer driekwart van het deeg, de rest is voor het deegdeksel. Zet de vorm in de koelkast. Leg daar ook het overgebleven deeg. Laat een half uur rusten.

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Schil intussen de appelen en snijd ze in niet te dikke parten. Doe ze in een kom.

Meng in een klein kommetje de rest van de ingrediënten voor de vulling door elkaar en giet die over de appelschijfjes. Meng goed.

Leg de gekruide appelschijven in de vorm en bedek met het deegdeksel. Zet de taart drie kwartier in de oven.

Meng de noten met de maple syrup, de boter, de bloem en de suiker. Leg het notenmengsel bovenop de taart en laat hem nog tien minuten bakken.

Laat de taart op een rooster afkoelen tot de notenkorst knapperig is geworden en niet langer zacht is. Vanaf dat moment kan de taart gegeten worden.