Actie in Nairobi tegen Al-Shabaab

Kenia gaat een grote veiligheidsoperatie uitvoeren in de hoofdstad Nairobi tegen sympathisanten van de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab. De actie moet beginnen zodra Keniaanse troepen hun operatie tegen Al-Shabaab in Somalië hebben afgerond.

De Keniaanse onderminister van Binnenlandse Veiligheid, Orwa Ojode, zei dat hij „de moeder van alle operaties” organiseert om Al-Shabaab uit Nairobi te verwijderen. De actie zal zich vooral afspelen in de buitenwijk Eastleigh, ook wel ‘Klein Mogadishu’ genoemd omdat er voornamelijk etnische Somaliërs wonen. Veel inwoners van Eastleigh hebben de Keniaanse nationaliteit, maar anderen zijn Somaliërs die in de afgelopen decennia hun land zijn ontvlucht wegens de burgeroorlog.

Kenianen stellen zich steeds meer xenofoob op tegen Somaliërs, die zich gemarginaliseerd en gediscrimineerd voelen. Hierdoor is een voedingsbodem voor extremisme ontstaan, waarvan Al-Shabaab gebruik maakt. De terreurorganisatie rekruteert er Somalische jongeren. Vorig jaar arresteerde de politie 2.000 inwoners van de wijk, op verdenking van lidmaatschap van Al-Shabaab.

De terreurbeweging heeft gewaarschuwd de Keniaanse invasie te vergelden met aanslagen in Kenia. Maar de Keniaanse president Mwai Kibaki verdedigde gisteren zijn beslissing om zondag troepen naar Somalië te sturen. „De veiligheid van ons land is het belangrijkst. We zullen onze territoriale integriteit verdedigen met alle noodzakelijke maatregelen om de veiligheid en stabiliteit te garanderen”, zei Kibaki – zijn eerste reactie sinds de inval in Somalië.

Keniaanse troepen hebben tot nu toe weinig tegenstand ondervonden. Ze zijn zo’n 100 kilometer opgerukt, maar hun opmars wordt bemoeilijkt door hevige regenval. Een Keniaanse legerwoordvoerder zei woensdag dat de steden Taabto, Qoqani en Elwaq zijn ingenomen. En gisteren zou met steun van Somalische milities het schiereiland Ras Kamboni zijn veroverd, dat op 3 kilometer van de Keniaanse grens ligt en een uitvalsbasis van Al-Shabaab is.

Een Somalische legercommandant zei dat het doel van de operatie is om de havenstad Kismayo in te nemen, het zenuwcentrum van Al-Shabaab. Zo zou Kenia zijn lucratieve toeristenindustrie willen beschermen. Het toerisme heeft een harde klap gekregen na een serie recente ontvoeringen, waarvoor Al-Shabaab volgens Kenia verantwoordelijk is. (AP, Reuters, BBC)