Accountants waarderen Griekse staatsleningen heel verschillend

Europese banken en verzekeraars gaan zeer verschillend om met het tellen van hun verlies op Griekse staatsleningen. Dat gebeurt onder het toeziend oog van soms dezelfde accountantskantoren die namens de samenleving het vertrouwen in het maatschappelijk verkeer moeten waarborgen.

Diverse banken in Frankrijk en Italië noemen Griekse staatsleningen slecht verhandelbaar, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag. Daarom taxeren zij zelf de waarde daarvan. Britse en Nederlandse banken vinden de leningen wel goed verhandelbaar en gebruiken daarom de veelal lagere beurskoersen. De onduidelijkheid leidt tot toenemend wantrouwen tussen banken over elkaars gezondheid.

KPMG, dat beide praktijken goedkeurt, wil niet ingaan op de vraag waarom Unicredit zelf taxeert en bijvoorbeeld het Nederlandse ASR niet. Het gaat hier volgens KPMG om een vertrouwelijke relatie met cliënten.

Deloitte erkent de uiteenlopende praktijken bij cliënten RBS (op marktprijs) en BNP Paribas (zelf gekozen afwaarderingspercentage). Volgens accountant Ralph ter Hoeven van Deloitte zijn beide handelwijzen in lijn met de internationale boekhoudregels “gezien de grote onzekerheid over de toekomstige inbaarheid van Griekse staatsobligaties”.