Zo’n film dat je direct je handen wilt wassen

Contagion.

Regie: Steven Soderbergh. Met: Matt Damon, Jude Law. ****

Regisseur Steven Soderbergh heeft geen moment te verliezen. Zijn film begint op ‘dag 2’ van een wereldwijde virale pandemie. En er is nog niet gehoest of de eerste slachtoffers vallen al, schuimbekkend en stuiptrekkend. Ze worden gespeeld door sterren die alleen maar even komen sterven. Zoals Gwyneth Paltrow, al binnen tien minuten op de sectietafel.

Contagion is een en al ‘chaos cinema’, zoals de nieuwste trend in de actiefilm heet: nerveus gefilmd en hectisch gemonteerd, de spanning vergrotend doordat de toeschouwer voortdurend de kluts kwijt is. Waar zijn we? Contagion springt van Minneapolis naar Hongkong naar Londen en Chicago en weer terug. Alles gebeurt tegelijk en overal. Dat gaat wel ten koste van de personages, een vader die zijn dochter wil redden (Matt Damon) en een blogger die de wereld wil redden (Jude Law): de film gunt ons geen tijd om met ze mee te leven. Aan de andere kant maakt de desoriëntatie van zo’n wereldwijde crisis Contagion zo perfect invoelbaar. Met als gevolg dat je hart bonkt en je nog tijdens de film naar de wc wilt rennen om je handen te wassen.

Dana Linssen