Zakkenroller en OM te kijk gezet

Vrouw wordt op heterdaad betrapt bij het stelen van een salade bij een supermarkt op het Centraal Station in Amsterdam. Politieagenten in burger houden haar aan. Wat blijkt: mevrouw heeft de dubieuze eer hun duizendste arrestatie dit jaar te zijn. Om dat te vieren hangen agenten een A4’tje met het getal 1.000 achterop haar geruite jas. Lachen. Lokale omroep AT5 is erbij. Openbaar Ministerie besluit vrouw niet te vervolgen. Ze is door media-aandacht genoeg gestraft. En nu is de minister van Justitie boos.

„Ik ben voor zero tolerance”, zei minister Opstelten (VVD) vanochtend in De Telegraaf. Hij is van plan de top van het OM op het matje te roepen. „Elke zakkenroller moet worden opgepakt en vervolgd.”

De vrouw bleek bij het fouilleren van alles in haar tas te hebben. Paspoorten, tickets, sieraden, geld. Het politieteam dat in de Amsterdamse binnenstad op straatrovers, overvallers en drugsdealers jaagt was haar zondag tot in de AH To Go gevolgd omdat het vermoedde dat zij verantwoordelijk was voor een aantal gerolde zakken in de buurt. Ze schijnt een bekende veelpleegster te zijn.

Reden genoeg, aldus het OM vandaag, om een celstraf tegen haar te eisen. Ware het niet dat de mevrouw publiekelijk te kijk is gezet. Door de politie nota bene. AT5 bracht op tv weliswaar haar gezicht niet in beeld, maar cameraman Frank Buis – gespecialiseerd in dergelijke heterdaadjes – heeft een uitgebreide versie via YouTube verspreid.

„Het is dus zeer de vraag of die straf ook gegeven zou zijn”, aldus de woordvoerder van het OM. „We hielden er rekening mee dat we door de rechter op de vingers worden getikt en niet ontvankelijk zouden worden verklaard” om de manier waarop de vrouw gearresteerd werd.