Wegens btw-verhoging speelt Bijlo 13% langer

cabaret

Vincent Bijlo: De cultuur-optimist

Tournee t/m 12 mei 2012. vincentbijlo.com ****

Vincent Bijlo heeft in zijn veertiende theaterprogramma nog niets van zijn scherpte verloren. Soms is hij zo scherp, zegt hij zelf, dat hij zich eraan prikt – en hij wijst op het braillescript dat hij tijdens de voorstelling onder zijn arm houdt en met zijn vingers afleest.

Onder de titel De cultuuroptimist bouwt Bijlo een raamvertelling op over een treinreis. Onderweg maakt hij niet alleen grimmige grappen over de NS, maar vindt ook aanleiding voor een teder verhaal over een romance in het blindeninstituut.

Allengs komt er in dit ingenieus geconstrueerde programma nog een tweede raamvertelling bij. Die lijkt te gaan over een politieke tweestrijd in Bijlo’s dorp, maar blijkt al snel model te staan voor de landelijke verhoudingen. Met de muziekschool als subsidieslurper. En met een krachtige reactie op de tegenwerping dat zo’n coalitie maar vier jaar aanblijft: „Dat is bijna de hele Tweede Wereldoorlog!”

Maat houden is nooit Bijlo’s sterkste kant geweest. Ook nu beukt hij soms te veel door op één aambeeld. Maar hij heeft ons gewaarschuwd: wegens de btw-verhoging speelt hij ditmaal 13 procent langer.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder