Warholtesters stoppen

Hoe weet je of een werk dat van Andy Warhol heet te zijn echt door hem gemaakt is? Lastige vraag. Voor het antwoord bestaat de Andy Warhol Art Authentication Board, maar die houdt in 2012 op te bestaan. Wel werkt de raad verder aan de definitieve overzichtscatalogus van Warhols kunst.

„Er moet meer geld naar kunstenaars en minder naar advocaten”, aldus een woordvoerder in The Art Newspaper. De controversiële beslissingen van de raad leidden tot kostbare rechtszaken.

Vorig jaar kreeg de raad veel kritiek wegens de 7 miljoen dollar die de zaak tegen verzamelaar Joe Simon-Whelan kostte. De verzamelaar beschuldigde de raad van een samenzwering. De raad had een portret van Warhol uit 1964 uit zijn bezit als onecht beoordeeld. Volgens de eigenaar hadden andere experts wel de authenticiteit van het doek bevestigd. (NRC)