Waar kwam die bloedige foto van Moammar Gaddafi vandaan?

Het onomstotelijke bewijs van de dood van Gaddafi. Een nare foto, maar wel een die het nieuws weergeeft.
Het onomstotelijke bewijs van de dood van Gaddafi. Een nare foto, maar wel een die het nieuws weergeeft. De eerste foto die als bewijs diende van de dood van Gaddafi. Foto AFP

Waar kwam die bloedige foto van Moammar Gaddafi vandaan? Hoe kreeg persbureau AFP die in handen? Dat vroegen veel media en lezers zich af toen zij vanmiddag geconfronteerd werden met het nieuws van de dode Libische leider.

Het inmiddels iconische beeld was afkomstig van een foto die gemaakt werd door Libische strijder van de Nationale Overgangsraad (NTC) op zijn mobiele telefoon. AFP-fotograaf Philippe Desmazes maakte daar een foto van en stuurde het naar zijn werkgever, legt AFP in een blogpost duidelijk.

‘Ik had heel veel geluk’

Desmazes versloeg de val van Gaddafi’s geboorteplaats Sirte en kwam strijders tegen die ‘s nachts tegen aanhangers van Gaddafi hadden gevochten en een van deze mannen had de foto op zijn mobiel.

“I was covering the fall of Sirte and heard gunfire a little further west of where I was. The rebels explained to us that Kadhafi’s men had tried to break out at night a little further west. There had been fighting but this sounded more like celebrations than fighting,” said Desmazes.
“So I asked the fighters to take me there. When I got there, they showed me big concrete cylinders in which they said Kadhafi had been hiding when he was captured.
“A little further on, I noticed some fighters gathered around a phone. I was lucky because I was the only one to notice them. The owner of the phone showed me the arrest of Kadhafi which he had filmed a few minutes earlier. Given the ambient light, it was very difficult to take a screen grab. The fighters gathered round and gave me enough shadow to take the shot. I was really lucky,” he said.

Persbureau AP verspreidde de foto door screenshots te maken van films in bezit van Al Jazeera en Al Arabiya. De verwachting is dat de komende uren of dagen meer beelden van Gaddafi zullen verschijnen.

Waarom plaatsten wij die ‘onsmakelijke’ foto

Waar de foto van Gaddafi vandaan kwam, was niet de enige vraag die lezers bezighield. Ook waarom de foto geplaatst werd, bijvoorbeeld hier op nrc.nl, riep vragen op. Dat antwoord gaf chef internet Peter van der Ploeg vanmiddag in een blog op nrc.lab. Van der Ploeg:

Toen de foto werd aangeboden door persbureau AFP, een betrouwbaar persbureau, leek het duidelijk: Gaddafi is echt dood. De roep om bewijs in die hectische, chaotische periode na de eerste berichten was geleverd. Daarmee werd de foto, waarvan snel bleek dat ook de rebellen in Tripoli ermee rondliepen, op zichzelf nieuws en fungeerde de foto zowel als bewijs van de dood van Gaddafi als een icoon van de feestvreugde in Tripoli.

De situatie was vergelijkbaar met de dood van Osama bin Laden, waar veel mensen hardop vroegen om fotografisch bewijs. Met de foto van Gaddafi was dat direct geleverd en door het gewicht van de foto met die nieuwswaarde, besloten wij hem te plaatsen, en nog paginabreed ook.