VS en N-Korea praten in Genève

Vertegenwoordigers van de Verenigde Staten en Noord-Korea voeren volgende week maandag en dinsdag overleg in Genève om te zien of het internationale overleg over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea kan worden hervat. Het is de tweede keer in vier maanden dat beide landen bilaterale besprekingen houden.

De Amerikaanse regering wil dat het regime in Pyongyang zich committeert aan de ontmanteling van zijn kernbewapening. Noord-Korea heeft al twee keer met succes kernproeven gehouden. De VS maar vooral ook de buurlanden Zuid-Korea en Japan beschouwen de Noord-Koreaanse kernbewapening als een ernstig veiligheidsrisico.

Intussen is deze week een hoge functionaris van de Verenigde Naties, Valerie Amos, dinsdag naar Pyongyang vertrokken om vast te stellen in hoeverre Noord-Korea voedselhulp nodig heeft. Het land kampt met voedseltekorten, maar het is omstreden hoe groot de nood is.

In maart van dit jaar waarschuwde het Wereldvoedselprogramma van de VN dat zes miljoen Noord-Koreanen met de hongersnood werden bedreigd. Ook kwamen eerder deze maand beelden naar buiten van ernstig ondervoede kinderen.

Zowel de VS als Zuid-Korea zijn echter terughoudend met de verstrekking van nieuwe voedselhulp voor Noord-Korea omdat ze vrezen dat de hulpgoederen door de autoriteiten niet naar de meest hulpbehoevenden worden geleid maar naar het leger en andere instanties. Noord-Korea zou bovendien zijn behoefte aan hulp overdrijven. (Reuters, AFP)