Voor het eerst daalt de verkoop van de iPhone

Het concern wijt de tegenvaller aan het eigen succes, analisten aan de hete adem van de concurrent.

Meer dan twintig kwartalen op rij stapelde Apple record op record en wist het de wildste verwachtingen van de financiële markten te overtreffen. Zo groeide het bedrijf van wijlen Steve Jobs uit tot het Wirtschaftswunder uit Cupertino en de beurswaarde groeide mee. Met dank aan de iPhone is Apple het meest waardevolle bedrijf op de Amerikaanse beurs – stuivertje wisselend met olieconcern Exxon Mobil.

Maar deze week sprong er een klein barstje in het geharde glas van het succesnummer van Apple. De resultaten van het vierde kwartaal doken voor het eerst sinds lange tijd onder de verwachtingen van analisten.

Apple verkocht 17 miljoen iPhones, drie miljoen minder dan in het vorige kwartaal. De omzet kwam uit op 28,3 miljard dollar (20,8 miljard euro). Analisten rekenden op meer dan 20 miljoen iPhones en 1 miljard meer omzet. Het aandeel Apple daalde met 6 procent tot 395 dollar.

Het concern zegt dat de tegenvaller te wijten is aan het eigen succes. De verkopen zouden een dip vertonen omdat potentiële klanten in het afgelopen kwartaal liever op de nieuwe iPhone 4S wachtten, die nu net in de Amerikaanse winkels ligt.

Apple blijft de grootste verkoper van smartphones en tablets, maar voelt de hete adem van de concurrentie in de nek – met name van Samsung en HTC, de fabrikanten die het besturingssysteem Android van Google gebruiken. (NRC)