Van Basten keert niet terug als 'TD' bij Ajax

Marco van Basten wordt geen technisch directeur bij Ajax. Dat zei de voormalig spits en trainer van de Amsterdamse club gisteren op betaalzender Sport1.

„Ik heb wel met Ajax gesproken en op zich was het interessant, alleen zaten er een hoop mitsen en maren aan”, verklaarde Van Basten. Toen de twee partijen er niet uitkwamen, besloten ze de gesprekken niet voort te zetten. Van Basten: „We hebben gezegd: laat maar zitten.”

Begin deze maand werd duidelijk dat Van Basten was gepolst voor de functie van technisch directeur bij Ajax. Dat was opmerkelijk omdat de geboren Utrechter die (dubbel)functie ook al eens vervulde toen hij een paar jaar geleden trainer bij Ajax was. Zijn aankoopbeleid leverde hem toen veel kritiek op.

Ook lag Van Basten in de clinch met de latere commissaris Johan Cruijff over de reorganisatie van de jeugdopleiding. De pupil vond dat zijn leermeester een veel te grote beleidsverandering nastreefde, waarop Cruijff (tijdelijk) afhaakte.

Ajax is behalve naar een technisch directeur ook op zoek naar een algemeen directeur. Cruijffs favoriet Tscheu La Ling werd vorige maand door zijn medecommissarissen afgewezen. Sindsdien werd Rob Been junior genoemd, maar ook die lijkt intussen te zijn afgehaakt.