Uitgelicht

Film

Sex and the City (Michael Patrick King, 2008, VS). Filmversie van de populaire televisieserie lijkt op andere formulefilms uit Hollywood. Maar de veertigers Carrie, Charlotte, Miranda en Samantha hebben miljoenen fans die zich laven aan de goedgeklede en geestige vrouwen. Met Sarah Jessica Parker. Net 5, 20.30-22.25u.

Butterfly on a Wheel (Mike Barker, 2007, Canada/Engeland). Nogal modieuze thriller. Tom Ryan (ongeschoren Pierce Brosnan met Iers accent) kidnapt een ogenschijnlijk gelukkig getrouwd echtpaar en gebruikt hun dochtertje als pressiemiddel. Ze moeten vreemde opdrachten uitvoeren die hun relatie op de proef stelt. Waarom doet Tom dit? Wat wil hij?Veronica, 20.30-22.20u.

La maison assassinée (Georges Lautner, 1988, Frankrijk). Thriller met sociologische pretenties, gesitueerd op het Franse platteland vlak na de Eerste Wereldoorlog. Jongeman Patrick Bruel wil wraak nemen op vermoedelijke moordenaars van zijn familie. Nog voor hij kan toeslaan, laten dezen echter stuk voor stuk het leven.TV5, 21.00-22.50u.

Ransom (Ron Howard, 1996, VS). Door en door Amerikaans vehikel voor Mel Gibson levert het zoveelste bewijs dat de burger beter het recht in eigen hand kan nemen. Luchtvaartgigant looft beloning uit voor wie de ontvoerders van zijn kind weet te vinden. Met Gary Sinise als het brein achter de kidnap. Veronica, 22.20-0.40u.

Billy Elliot (Stephen Daldry, 2000, Engeland/Frankrijk). Ook in ons land succesrijk regiedebuut is een feelgood movie over 12-jarig jochie uit Noord-Engeland dat ten tijde van de mijnstakingen van 1984 balletdanser wil worden. Het contrast tussen zijn explosieve beweegkracht en de grauwe werkelijkheid van een troosteloos mijnstadje wordt breed uitgemeten. Morgen, Ned.3, 15.30-17.10u.

Informatief

World Solar Challenge 2011. Dagelijks verslag uit Australië over de wedstrijd voor auto’s die met behulp van alternatieve energie worden aangedreven. Onder de 99 deelnemers zijn ploegen van de Universiteit Delft (viervoudig winnaar) en van de Universiteit Twente. De wedstrijd gaat over drieduizend kilometer en voert van het noordelijke Darwin zuidwaarts, via Alice Springs, Coober Pedy en Port Augusta, naar Adelaide. In elke aflevering komen behalve de wedstrijd en de mensen in de Nederlandse teams ook thema’s als duurzaamheid en innovatie aan bod.RTL 7, 17.45-18.00u.

iGenius: how Steve Jobs changed the world. Adam Savage en Jamie Hyneman, bekend van het populair-wetenschappelijke programma Mythbusters, gaan in op de innovatieve producten die Jobs op de markt heeft gebracht. Er wordt gesproken met mensen die nauw betrokken waren bij de oprichting van Apple. Daarnaast zijn er interviews met wetenschappers, muzikanten en journalisten die Steve Jobs op de voet hebben gevolgd. Discovery, 21.00-22.00u.

Profiel: DJ Tiësto. Portret van Tijs Verwest, de deejay die al jaren overal in de wereld volle zalen en zelfs stadions trekt. Collega’s omschrijven hem als gedreven, een harde werker, als pionier en voorbeeld, iemand die met veel passie z’n muziek maakt, die eigenwijs is en die precies weet wat een publiek wil. Tijs zelf noemt zichzelf een perfectionist en een workaholic. Hij groeide uit van een gemiddeld en verlegen knulletje uit een Bredase arbeiderswijk tot een wereldwijd icoon. Ned.3, 21.00-21.50u.

Amusement

Overspel. Nederlandse dramaserie. Willem is door Elsie het huis uitgegooid. Hij belooft zijn minnares Iris om te stoppen als advocaat van Couwenberg. Deze wil een deal met hem maken. Couwenbergs zoon Björn staat onder grote druk om een moord te bekennen. Kleinzoon Marco infiltreert in een kraakpand, in opdracht van opa Couwenberg. Ned.1, 20.30-21.30u.

Tracks. Magazine over populaire cultuur. Vanavond onder meer over de Britse acteur Dave Prowse. In 1962 was hij Mister Universe, waarna hij van cultfilmregisseur Russ Meyer een rol kreeg in Black Snake. Hij speelde vervolgens in Stanley Kubricks A Clockwork Orange en mocht van George Lucas zelf een rol kiezen in Star Wars. Prowse koos Darth Vader. Verder een item over kunstenaars die hun inspiratie zoeken in oorlogssituaties, de comeback van electrohop-pionier Egyptian Lover, en ‘King Of The Vibes’ Roy Ayers, de vibrafonist die aan de wieg stond van de acid jazz en samen met James Brown tot de meest gesamplede artiesten ter wereld behoort. Arte, 23.40-00.35u.

Sport

Voetbal: Europa League. Met van 19.00-20.45u een verslag van het duel AZ-Austria Wien; van 21.05-22.50u Hapoel Tel Aviv-PSV en om 23.15u samenvattingen van Odense BK-FC Twente en overige vanavond gespeelde wedstrijden.RTL 7, 18.00-00.15u.