uitgelicht

FILE - In this Jan. 15, 2008, file photo, Apple CEO Steve Jobs holds up the new MacBook Air after giving the keynote address at the Apple MacWorld Conference in San Francisco. Apple on Wednesday, Oct. 5, 2011 said Jobs has died. He was 56. (AP Photo/Jeff Chiu, File) AP

Film

Sex and the City (Michael Patrick King, 2008, VS). Filmversie van de populaire televisieserie lijkt op andere formulefilms uit Hollywood. Maar de veertigers Carrie, Charlotte, Miranda en Samantha hebben miljoenen fans die zich laven aan de goedgeklede, geestige vrouwen. Met Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis en Cynthia Nixon.Net5, 20.30-22.25u.

Butterfly on a Wheel (Mike Barker, 2007, Canada/Engeland). Nogal modieuze thriller. Tom Ryan (ongeschoren Pierce Brosnan met Iers accent) kidnapt een ogenschijnlijk gelukkig getrouwd echtpaar en gebruikt hun dochtertje als pressiemiddel. Ze moeten vreemde opdrachten uitvoeren die hun relatie op de proef stelt. Waarom doet Tom dit? Wat wil hij?Veronica, 20.30-22.20u.

La maison assassinée (Georges Lautner, 1988, Frankrijk). Thriller met sociologische pretenties, gesitueerd op het Franse platteland vlak na de Eerste Wereldoorlog. Jongeman Patrick Bruel wil wraak nemen op vermoedelijke moordenaars van zijn familie. Nog voor hij kan toeslaan, laten dezen echter stuk voor stuk het leven. TV5, 21.00-22.50u.

Ransom (Ron Howard, 1996, VS). Door en door Amerikaans vehikel voor Mel Gibson levert het zoveelste bewijs dat de burger beter het recht in eigen hand kan nemen. Luchtvaartgigant looft beloning uit voor wie de ontvoerders van zijn kind weet te vinden. Met Rene Russo als de moeder en Gary Sinise als het brein achter de kidnapping.Veronica, 22.20-0.40u.

Informatief

World Solar Challenge 2011. Dagelijks verslag uit Australië over de wedstrijd voor auto’s met motoren die alternatieve energie gebruiken. Sinds de vorige editie (in 2009) zijn er, behalve voor door zonne-energie aangedreven voertuigen, ook raceklassen voor voertuigen met hybride- en biobrandstofmotoren. Onder de 99 deelnemers doen ploegen mee van de Universiteit Delft (viervoudig winnaar) en van de Universiteit Twente. De wedstrijd gaat over 3.000 kilometer en voert van het noordelijke Darwin zuidwaarts via Alice Springs, Coober Pedy en Port Augusta naar Adelaide. In elke aflevering komen, behalve de wedstrijd en de mensen in de Nederlandse teams, ook thema’s als duurzaamheid en innovatie aan bod.RTL7, 17.45-18.00u.

iGenius: how Steve Jobs changed the world. Adam Savage en Jamie Hyneman, bekend van het populair-wetenschappelijke programma Mythbusters, gaan in op de innovatieve producten die Jobs op de markt heeft gebracht. Er wordt gesproken met mensen die nauw betrokken waren bij de oprichting van Apple. Daarnaast zijn er interviews met wetenschappers, muzikanten en journalisten die Steve Jobs op de voet hebben gevolgd. Discovery, 21.00-22.00u.

Profiel: DJ Tiësto. Portret van Tijs Verwest, die al jaren overal in de wereld volle zalen en stadions trekt. Collega’s omschrijven hem als gedreven, een harde werker, iemand die met veel passie z’n muziek maakt en eigenwijs is. Als een pionier en een voorbeeld, die precies weet wat een publiek wil. Tijs zelf noemt zichzelf een perfectionist. Een workaholic. Iemand die van een gemiddeld en verlegen knulletje uit een Bredase arbeiderswijk uitgroeide tot een wereldwijd icoon. Ned.3, 21.00-21.50u.

Amusement

Overspel. Nederlandse dramaserie. Willem is door Elsie het huis uitgegooid. Hij belooft zijn minnares Iris om te stoppen als advocaat van vastgoedcrimineel Couwenberg. Deze wil een deal met hem maken. Couwenbergs zoon Björn staat onder grote druk om een moord te bekennen. Kleinzoon Marco infiltreert in een kraakpand, in opdracht van opa Couwenberg. Ned.1, 20.30-21.30u.

Tracks. Magazine over populaire cultuur. Vanavond onder meer over de Britse acteur Dave Prowse. In 1962 was hij Mister Universe, waarna hij van cultfilmregisseur Russ Meyer een rol kreeg in Black Snake. Hij speelde vervolgens in Stanley Kubricks A Clockwork Orange en mocht van George Lucas zelf een rol kiezen in Star Wars. Prowse koos Darth Vader. Verder een item over kunstenaars die hun inspiratie zoeken in oorlogssituaties, de comeback van electrohop-pionier Egyptian Lover, en ‘King Of The Vibes’ Roy Ayers, de vibrafonist die aan de wieg stond van de acid jazz en samen met James Brown tot de meest gesamplede artiesten ter wereld behoort. Arte, 23.40-00.35u.

Sport

Voetbal: Europa League. Met van 19.00-20.45u een verslag van AZ - Austria Wien; van 21.05-22.50u Hapoel Tel Aviv - PSV en na 23.15u samenvattingen van Odense BK - FC Twente en andere wedstrijden.RTL7, 18.00-00.15u.