Turkse leger achtervolgt Koerden over grens Irak

PKK strijdt niet langer voor een onafhankelijk Koerdistan, maar wil zelfbestuur in Zuidoost-Turkije.

Enkele honderden Turkse soldaten zijn gisteren de grens met Irak overgestoken. Zij achtervolgden Koerdische strijders die verantwoordelijk worden gehouden voor een reeks aanslagen waarbij gisternacht 26 Turkse militairen zijn gedood. Turkse gevechtsvliegtuigen bombarderen stellingen van de militante (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij, de PKK, in de bergen in het noorden van Irak. Volgens de Turkse regering houden zich daar ten minste 2.000 Koerdische strijders op.

Koerdische strijders vielen gisteravond laat op acht verschillende plekken in de provincie Hakari politie- en legerposten aan. Dat gebeurde in de dorpen Cukurca en Yüksekova, vlakbij de Turkse grens met Iran en Irak, die vaak het toneel zijn van gevechten tussen leger en Koerden.

Er is in de afgelopen weken veel gespeculeerd over een nieuw Turks grondoffensief in het noorden van Irak. Begin deze week werden Koerdische dorpen rond de kampen van de PKK al leeggehaald, kennelijk vooruitlopend op een grote operatie. Het Turkse leger bombardeert sinds augustus met grote regelmaat stellingen van de PKK in Irak.

Koerdische militante groeperingen als de PKK hebben de afgelopen weken de aanvallen opgevoerd. Die strijd lijkt verbonden met de onderhandelingen over een nieuwe grondwet die deze week zijn begonnen in het Turkse parlement. Die verandering is het belangrijkste programmapunt van de regering. Premier Erdogan hoopt op de steun van de belangrijkste Koerdische partij, de BDP. Militante Koerdische groeperingen is er alles aan gelegen om dit onderhandelingsproces te torpederen. (NRC)